V etru
Pesem tedna, izbor
Domov

Policija: Previdno med prazniki

13 aprila 2017 Aktualno Novice


Ob velikonočnih praznikih policisti ponovno opozarjajo vse, ki bodo v prihodnjih dneh uporabljali možnarje in druge naprave za pokanje, na posebno previdnost. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev nekateri ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnične izdelke, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni. Zaradi nepravilne uporabe so se namreč v preteklosti nekateri poškodovali, pokanje ponoči pa moti tudi javni red in mir.

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih določa, da je prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razredov F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči). Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja. To pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Na Policijski upravi Murska Sobota napovedujejo, da bodo policisti uporabnike omenjenih izdelkov, torej kršitelje zakonodaje, kaznovali z globami od 400 do 1200 evrov. Poleg kršitve zakonodaje pa policisti opozarjajo tudi na nepremišljeno in neprevidno uporabo pirotehničnih izdelkov, ki pogosto povzroči telesne poškodbe, na primer opekline, raztrganine rok, poškodbe oči, poleg tega pa moti tudi živali in onesnažuje okolje.

Kar zadeva možnarje, ki se tudi v Pomurju uporabljajo zelo pogosto, sodijo ti med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim po pojasnilih policistov, ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ. Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Ta člen med drugim določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno le ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pa tudi, da se tisti, ki uporablja acetilen oziroma karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, kaznuje z globo 104,33 evra. V praksi to pomeni, po napovedih Policijske uprave Murska Sobota, da policisti tistih, ki bodo pokali s karbidom in pri tem upoštevali vsa varnostna navodila, ne bodo sankcionirali. Izjema je le pokanje ponoči, med 22.00 in 6. uro zjutraj. Tisti, ki bodo s pokanjem ponoči motili mir ali počitek ljudi, bodo kaznovani z globo najmanj 84,46 evra.

Policisti pred prazniki opozarjajo še na previdnost in strpnost na cestah, saj je pričakovan povečan promet. Potnikom, ki se bodo podali proti Hrvaški pa svetujejo, da naj zaradi pričakovanih daljših zastojev na meji zaradi ponovne uvedbe poostrenega nadzora, izberejo manj obremenjene mejne prehode. Pred odhodom od doma pa naj tudi ustrezno zavarujejo svojo lastnino.