V etru
Vedro v dobro jutro
Domov

Pomurec/ka leta 2020


IZBIRAMO POMURKO IN POMURCA LETA

Pred vami je letni izbor za Pomurko in Pomurca leta 2020. Letos smo nekoliko spremenili način izbiranja, in sicer smo namesto mesečnih izborov kandidate za finalni izbor izbrali v redakciji na podlagi predlogov poslušalk in poslušalcev.

Kandidatke in kandidati za Pomurko in Pomurca leta so:

Lara Puhan, koordinatorka tradicionalnega sprehoda z rdečimi baloni v Murski Soboti ob mednarodnem dnevu redkih bolezni. S sprehodom po mestu z rdečimi baloni, ki simbolizirajo ljubezen in  sprejemanje vsakršne drugačnosti, so po njeni zaslugi tudi letos opozorili, da si predvsem otroci z redkimi boleznimi zaslužijo enakovredno mesto v družbi.

Milan Antolin, član Prostovoljnega gasilskega društva Boreci, ki je prejemnik najvišjega gasilskega priznanja za leto 2020. Priznanja podeljuje Plenum Gasilske zveze Slovenije, ki je najvišji organ Zveze med dvema kongresoma. Milan Antolin je v gasilskih vrstah že 54 let.

Zvonko Polanič, prejemnik nacionalnega priznanja natečaja Prostovoljec leta. Polanič je prejel priznanje v starostni skupini 30 ali več let, in sicer na predlog Mladinskega centra Prlekije. Kot prostovoljec deluje v okviru mladinskega centra in gasilskega društva in uspešno mobilizira mlade za prostovoljsko delo ter ima ogromno inovativnih idej, s čimer v prakso vnaša tudi medgeneracijsko sodelovanje.

Gregor Celec, vodja družinske dejavnosti Medičarstva Celec iz Murske Sobote, ki je prevzel dejavnost domače obrti medičarstva, lectarstva in svečarstva od svojega dedka pred 25 leti. Dejavnost mu je kljub časom, ki niso naklonjeni malim obrtnikom, uspelo obdržati in danes s partnerko ohranja tradicionalno obrt, ki je v Pomurju prisotna že od leta 1930. Njihovi izdelki imajo tudi certifikat domače obrti in rokodelskih izdelkov.

Helena Plej, profesorica na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih, ki je s svojim znanjem in značajem obogatila številne generacije mladih. Njeni učenci si jo zapomnijo predvsem po tem, da rada pove še kakšno življenjsko dogodivščino. Svoje znanje iz gospodarstva in življenja z veseljem predaja dijakom in jih spodbuja s svojo poštenostjo in z iskrenim nasmehom.

Nives Cajnko, predsednica Krajevne skupnosti Bakovci, ki s svojim povezovalnim delom za krajevno skupnost veliko prispeva h kvalitetnejšemu življenju krajanov in deluje v dobro vseh. Zaslužna je, da so v Bakovcih dobili splošno in zobno ambulanto, prizadeva pa si tudi za dnevni center za starejše.

Jožef Ošlaj iz Puconec, ki je dolgoletni in vztrajni krvodajalec. To veliko humano dejanje je opravil že več kot 160 krat in je v tem pogledu eden tistih Pomurcev, ki so največkrat darovali kri. Tudi sicer se v svojem življenju zavzema za zdravje ljudi in živali, slednjim pa je namenil tudi svojo poklicno pot.

Janko Vrbančič, vodja prevozov pacientov podjetja Rešilna. S svojim značajem, obnašanjem in gestami do težko bolnih, ki jih dnevno vozi na zdravljenje v druge slovenske bolnišnice, veliko pripomore k duševnemu in splošnemu počutju bolnikov, ki se srečajo z njim.

Kolektiv Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki skrbi za bolnike s koronavirusno boleznijo. Tako vodstvo kot zaposleni, od zdravnikov, negovalnega in drugega podpornega kadra, si v času epidemije prizadevajo za najbolj bolne v regiji, ki jim nesebično in požrtvovalno pomagajo.

Epidemiološka skupina območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota, ki se dnevno trudi za spremljanje epidemiološke situacije v regiji in svetuje prebivalkam in prebivalcem, ki se srečajo z boleznijo covid 19.

Letos imamo samo glasovanje v živo v radijskem programu (glasovati ni mogoče po elektronski pošti ali izven časa, namenjenega glasovanju v našem programu). Glasovanje poteka dva krat na dan in sicer dopoldne in popoldne. Radijsko glasovanje bo trajalo do 22. decembra, ko bomo sklenili letni izbor za Pomurko in Pomurca leta. Zmagovalca v izboru Pomurka in Pomurec leta 2020 bomo razglasili v nedeljo, 3. januarja 2021 v oddaji Nedeljska kuhinja.