Domov

Pomurska razvojna regija podprla prizadevanja Radia Murski val

21 decembra 2020 Aktualno Novice


Na zadnji seji Pomurske razvojne regije v preteklem tednu je Janez Hanč, večinski lastnik Radia Murski val, pomurskim županom predstavil delovanje in poslovanje te radijske postaje. Poudaril je, da sodelavci Murskega vala tudi v času covida-19 skrbijo za obveščenost poslušalcev. Opozoril pa je tudi na nekatere izzive, s katerimi se zaradi pandemije covida-19 spoprijema medij, ki ima sicer status regionalnega radia posebnega pomena.

Glede na to, da je Murski val regionalni radio posebnega pomena, mora poslovati po zakonskih določilih, ki ga omejujejo pri pridobivanju virov financiranja za vsebine, ki niso tržnega značaja.

Radio Murski val tudi v času covida-19 Pomurcem prinaša aktualne novice

Radio Murski val je kljub krizi za 100 odstotkov povečal število redno zaposlenih in še okrepil ekipo zunanjih sodelavcev. Z novimi sodelavci in z vsebino programa se še bolj približuje poslušalcem v Pomurju, pri čemer ohranja 24-urno dnevno oddajanje. »Naši sodelavci redno prejemajo plačilo za opravljeno delo,« je poudaril Janez Hanč.

»Za nas so zelo pomembni tudi naši poslovni partnerji, ki smo jim v tem kriznem letu namenili še posebno pozornost in se kar najbolj prilagodili njihovim potrebam,« pa je poudarila Maja Gjergjek, direktorica Murskega vala.  »Ta odlični odnos in prilagodljivost nam omogočata ohranjanje dobrega sodelovanja in s tem predstavljata dodatne vire financiranja za naše delovanje,« je povedal Janez Hanč.

Radio Murski val ostaja tudi v času covida-19 regionalni radio posebnega pomena

»Pridružujemo se prizadevanju Radia Murski val, da država in lokalne skupnosti aktivneje pomagajo lokalnim medijem. Nacionalni mediji ukinjajo dopisništva, lokalnih vsebin iz pomurskih občin v nacionalnih medijih pa skorajda ni. Medijski prostor v Sloveniji se izrazito centralizira. V letošnjem letu se je stanje še poslabšalo. Ni prireditev, dogodkov in občani so prikrajšani za informacije o dogajanju v svojih občinah in regiji. Prav tako pomembni dosežki lokalnih skupnosti in posameznikov v njih mnogokrat ostanejo spregledani. Vloga lokalnih medijev je tako še pomembnejša kot kadar koli,« sta v pismu podpore Murskemu valu (naslovljenem na Pomursko razvojno regijo) poudarila predstavnika TV Idea in TV AS, Mitja Podgajski in Simon Balažic.

Na seji sveta Pomurske razvojne regije so župani Gornje Radgone Stanislav Rojko, Murske Sobote Aleksander Jevšek, Dobrovnika Marjan Kardinar in Razkrižja Stanko Ivanušič menili, da ima Murski val v Pomurju že od nekdaj posebno vlogo. V Mestni občini Murska Sobota so po Jevškovih besedah pred kratkim začeli nov projekt na Murskem valu, v okviru katerega se v programu predstavljajo mestne četrti. Županom preostalih občin pa je predlagal, naj tudi sami razmislijo o čem podobnem.

»Veseli me, da bomo na Radiu Murski val še naprej zagotavljali obveščanje naših pomurskih poslušalk in poslušalcev,« je dodala Gjergjekova.