Domov

Pomurski mladi parlamentarci razpravljali v Gornjih Petrovcih

15 februarja 2017 Aktualno Novice


Danes je na osnovni šoli Gornji Petrovci potekal 27. medšolski otroški parlament na temo Otroci in načrtovanje prihodnosti. Zbralo se 32 učencev iz 16 različnih osnovnih šol.

Uvodoma je potekal kratek kulturni program, ki ga je popestril pevski zbor OŠ Gornji Petrovci, ter mlajši učenci z dvema plesnima točkama. Zbrane so nagovorili ravnatelj OŠ Gornji Petrovci Johann Laco, župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber in pa mentorica šolskega otroškega parlamenta Dušanka Lainšček Grkinič.

 

Zatem so potekale delavnice, katerih namen je bil, da znotraj naslovne teme Otroci in načrtovanje prihodnosti predebatirajo 4 podteme, zato so se mladi delegati razdelili v 4 skupine. Vsaka od teh je obravnavala drugo temo v povezavi s pesmijo, ki je zmagala na natečaju Evropa mojih sanj, avtorja Nikolaja Horvata, ki obiskuje Gimnazijo Murska Sobota. Podteme so bile Okolje, Vrednote, Prihodnost in Kdo sem in kakšen človek želim postati. Znotraj posameznih skupin so se razdelili v nadaljnji dve skupini. Ena je zagovarjala stališče pesmi, druga pa mu je nasprotovala. Ob koncu so se vsi mladi parlamentarci in njihovi mentorji ponovno zbrali in predstavili delo posameznih skupin. Potekala je aktivna razprava vseh mladih sodelujočih in publike. Najboljši mladi parlamentarci se bodo ponovno zbrali na regijskem otroškem parlamentu 22. aprila v Gornji Radgoni. Tam bodo izbrali dva posameznika, ki se bosta odpravila v Ljubljano v Državni zbor na nacionalni otroški parlament.