Domov

Poslovil se je Franc Kuzmič

6 aprila 2018 Aktualno Novice


Franc Kuzmič slovenski bibliotekar, muzejski svetovalec, pedagog in pastor Binkoštne Cerkve in naš sogovornik v številnih oddajah in rubrikah, rojen  3. novembra 1952 v Murski Soboti, se je poslovil.

Odraščal je na Veščici, osnovno šolo obiskoval v Kupšincih in Murski Soboti, kjer je obiskoval srednjo ekonomsko šolo. V Ljubljani je študiral na pedagoški akademiji administrativno smer za srednje strokovne šole. Pozneje pa je študiral še slovenski jezik in knjižničarstvo.

Vpisal se je na Filozofsko fakulteto, študiral pedagogiko in psihologijo, nato pa končal Teološko fakulteto v Osijeku, na Hrvaškem. Ves čas se je tudi usmerjal v zgodovino na teh področjih. Diplomiral je na temo Židje v Prekmurju. Za podiplomski študij je izbral cerkveno zgodovino in leta 2001 magistriral v Osijeku.

Poučeval je na ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, delal 12 let v Pokrajinski in študijski knjižnici, 20 let je bil zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar. Od 2012 upokojen.

Je avtor več izvirnih, strokovnih in poljudnih razprav, člankov ter ocen knjig (npr. bibliografija različnih knjig, časopisov in tiskov iz Prekmurje med 1920 in 1998). Je urednik, sourednik in avtor nekaj samostojnih publikacij, predvsem o arheoloških odpiranjih v Prekmurju ter prekmurščini in prekmurskem knjižnem jeziku. Kot duhovnik je vodil Binkoštno cerkev in cerkveno občino v Murski Soboti.

Z Milivojem Rošem in drugimi sodelavci je pripravil dokumentarni film o Štefanu Küzmiču (2009), sodeloval je tudi pri projektu o Primožu Trubarju.

vir: Wikipedia