Domov

Potujoča knjižnica ponovno v Porabju

4 februarja 2021 Aktualno Novice


Potujoča knjižnica, ki deluje pod okriljem Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Porabcev zaradi slabe epidemiološke slike in zaprtja mej od novembra ni mogla obiskati. So se pa nato skupaj z Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Monoštru odločili, da redno progo v Porabju spet obiščejo. V ponedeljek, 1. februarja, so šli tako znova v Porabje, a tokrat ne z bibliobusom, ampak z avtomobilom. »Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč zahtevajo, da izposoja poteka brezstično, kar pomeni, da naj se uporabniki njihovih knjig ne bi dotikali. Izposoja tako poteka pred vhodom v potujoče vozilo,« pojasnjuje vodja potujoče knjižnice Jana Balažic.

Kot je povedala vodja potujoče knjižnice, so pred odhodom na progo vse šole, vrtce in odrasle po spletu obvestili, da si je treba gradivo rezervirati vnaprej, nato so naročeno gradivo pripravili, ga zapakirali v vrečke in ga s posebnim vozilom prepeljali čez mejo. Na postajališčih, kjer sicer redno stojijo – ta postajališča so Gornji Senik, Sakalovci, Števanovci, Monošter pri osnovni šoli in Monošter pri hotelu Lipa – so pripravljeno gradivo ponudili uporabnikom; na vrečkah so bili navedeni naslov, ime in priimek, uporabniki pa so si gradivo nato sami vzeli, tako da je res vse potekalo po navodilih NIJZ, je razložila.

Obisk ni bil tolikšen kot navadno, saj ta način izposoje v Porabju še ni dovolj vpeljan. Jana Balažic razume, saj uporabniki ne morejo vedeti samo po naslovu, kaj v knjigi piše. »Navajeni so, sploh najmlajši v vrtcih in osnovnih šolah, da knjigo raje pogledajo, te prve izkušnje pa kažejo, da so si knjige vnaprej naročili predvsem starejši obiskovalci bibliobusa.« Za svoj prvi letošnji obisk Porabja so tako pripravili 8 vrečk.

Prihodnjič bodo Porabje obiskali 1. marca. Bibliobus Porabje sicer obiskuje redno na dva tedna, a ker so počitnice, en termin odpade. Naslednji obisk je predviden 1. marca in potem normalno vsaka dva tedna. Vsi knjižničarji, predvsem pa vsi delavci potujoče knjižnice, pa vabijo vse, naj obiščejo potujoče vozilo, čeprav je to avtomobil, in si gradivo naročijo. Ni treba, da to storijo v Cobissu, lahko tudi pokličejo v matično ustanovo na telefonsko številko 02/530  81 22 oziroma pišejo na elektronski naslov in knjižničarji bodo pripravili gradivo ter ga prepeljali čez mejo.

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2863415/potujoca-knjiznica-iz-maticne-domovine-znova-pri-porabskih-slovencih?q=porab