Domov

Pred nami je Poletna muzejska noč

18 junija 2021 Aktualno Novice


Jutri bo spet čas za Poletno muzejsko noč, tradicionalno akcijo slovenskih muzejev in galerij, ki pa se ji pridružujejo še drugi zavodi. Številni dogodki, vredni obiska, se obetajo tudi Pomurju.

V Prekmurju bo že danes Muzejska noč v dvorcu Rakičan. Poleg samostojnih ogledov bodo ob 20.00 vodenja po dvorcu, kočijaškem muzeju in razstavi likovnih del pomurskih umetnikov, ob 21.00 in 23.30 pa bo na zidovih dvorca svetlobno-zvočni šov. V kočijaškem muzeju bo možen tudi sprehod z novo mobilno aplikacijo “Kočijaški muzej na dlani”, napovedan pa je še pester otroški program.

Na drugi strani Mure, v Muzeju in galeriji Anteja Trstenjaka, bodo obiskovalce, ki se bodo napovedali, danes ob 19.00 popeljali skozi zgodovino osrčja Prlekije, jih seznanili z dogajanjem na prvem slovenskem taboru in jim predvajali prvi slovenski film Ljutomerčana Karola Grosmana.

Še več dogodkov sledi jutri.
Galerija Murska Sobota napoveduje Poletno noč v Galeriji. Jutri ob 17.00 bo na Trgu kulture Osnovna šola II Murska Sobota pripravila Kulturni program, med 9.00 in 12.00 ter med 17.00 in 22.00 pa bo možen brezplačen ogled razstav Mirka Rajnarja in Andreja Perka, ki bosta ob 19.00 po razstavah tudi vodila.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota, radgonskem Špitalu in na lendavskem gradu bodo vrata na stežaj odprli jutri med 18.00 in polnočjo. Na ogled bodo vse aktualne razstave, pripravljajo pa še veliko drugega.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota bo ob 18.00 delavnica Ustvarjalni odtisi po navdihu fotografij Jožeta Kološe ter ob 20.00 odprtje razstave Sobota pred Sobotov. Gre za arheološki pregled odkritij ob prenovi Slovenske ulice in ploščadi pred stolnico.

V Špitalu v Gornji Radgoni bodo jutri ob 18.00 odprli razstavo 130 let Pomurskih železnic in ob 19.00 razstavo Sestre Simonič: Olga · Vera · Nada. Ob 20.00 bo sledil Poetični večer, na katerem bo Nika Škof govorila s Katarino Gomboc Čeh, uršljanko leta 2017.

Na lendavskem gradu bo jutri ob 18.00 delavnica Spoznavanje zgodovine skozi igro, ob 19.00 pa odprtje Platoničnih projekcij Aleksandra Drakuliča. Ob 19.30 bo vodstvo po razstavi Zemlja. Ogenj. Voda. Arheološka dediščina Lendave z okolico, ob 20.00 pa še vodstvo po razstavi Sakralna dediščina Lendave z okolico. Dogajanje bo zaokrožil koncert skupine The Swingtones na dvorišču lendavskega gradu, ki se bo začel ob 21.00.