Domov

Predsednik Pahor slavnostno odprl nov večnamenski romski center Dolinsko

23 avgusta 2018 Aktualno Novice


V romskem naselju Dolga vas se od danes naprej lahko pohvalijo z novim večnamenskim romskim centrom, ki ga je slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Večnamenski romski center bo namenjen predvsem otrokom in mladostnikom, ki so s tem dobili prvi skupni prostor, kjer se bodo lahko družili, igrali, obenem pa bo prostor namenjen tudi različnim izobraževalnim vsebinam, kot so učna pomoč, delavnice in druge aktivnosti, povezane z življenjem v romski skupnosti.

Na slavnostnem odprtju sta bila poleg predsednika Pahorja tudi župan občine Lendava mag. Anton Balažek in direktor urada Republike Slovenije za narodnosti mag. Stanko Baluh, zbrane goste pa je pozdravila tudi romska svetnica, aktivatorka in vodja projekta Nataša Horvat.

Predsednik Pahor se je na judovskem pokopališču pred odprtjem centra skupaj s prekmursko Judinjo Eriko Fürst, ki je preživela grozote holokavsta, in županom mag. Antonom Balažkom s polaganjem venca spomnil žrtev nacizma, saj je 23. avgust vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih sistemov.

Ob odprtju centra je predsednik v svojem govoru opozoril predvsem na pomen strpnosti in težavah s sovražnim govorom, ki je vedno bolj prisoten v naši okolici. Pri tem je poudaril, da so prve žrtve nestrpnih dejanj predvsem pripadniki takšnih ali drugačnih manjšin, Romi so skozi zgodovino bili preganjani v vseh totalitarnih in avtoritarnih režimih. Večnamenski romski center Dolinsko mora po njegovem mnenju postati hiša sožitja, ki mora povezovati in združevati tako pripadnike romske skupnosti kot večinsko prebivalstvo.

Odprtje večnamenskega romskega centra Dolinsko predstavlja vrhunec štiridnevnega festivala romske glasbe, plesa in kulinarike, ki se je odvijal v Lendavi od 20. avgusta in se zaključuje s koncertom glasbene skupine Bojan Ristić brass band iz Srbije.