V etru
Prva jutranja kronika RA Slovenija
Domov

Previdno pri kurjenju

21 januarja 2017 Aktualno Novice


Na Upravi za zaščito in reševanje so v zadnjem obdobju spet zaznali več dimniških požarov. V Pomurju so ta mesec, na podlagi uradnih podatkov o intervencijah, saje v dimnikih zagorele petkrat, enkrat pa je zagorelo v kurilnici. Na upravi sicer ocenjujejo, da je dejanskih, manjših dimniških požarov bilo še več. Zato pozivajo k previdnosti in ustreznem kurjenju.

Na upravi za zaščito in reševanje pravijo, da se med kurilno sezono lahko poveča število dimniških požarov. Zato svetujejo redno vzdrževanje in pregledovanje naprav ter preprečevanje nalaganja gorljivih oblog v dimniku. Če pa se obloge že nabirajo, jih je treba strokovno odstraniti. Dodajajo, da morajo lastniki kurilnih naprav zagotoviti takšno zgorevanje, da saje in smola sploh ne nastajajo in se zato ne morejo nabirati v dimniškem priključku in dimniku. To zagotovijo s pravilno vgradnjo kurilne naprave z majhnimi emisijami in visokim izkoristkom.

Poleg tega naj v kurilnih napravah kurijo samo tisto gorivo, ki ga je predvideno, nikoli pa odpadkov. Kuri se s suhim lesom, sušenim na zraku, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave, zakuriti in kuriti je treba skladno z navodili proizvajalca ali vsaj splošnimi pravili kurjenja glede na izvedbo kurišča, še pojasnjujejo na Upravi za zaščito in reševanje.

Če pa se dimniški požar vseeno zgodi, pa je treba poklicati center za obveščanje na številko 112, takoj zapreti ali omejiti dovod zraka v kurilno napravo in dimnik ter o požaru obvestiti uporabnike prostorov in stanovanj, skozi katera poteka dimnika, pa tudi vse preostale uporabnike oziroma stanovalce stavbe. V zadimljene prostore se ne sme vstopati. Dimniškega požara se ne sme gasiti z vodo, ker se ta v dimniku upari in lahko poškoduje tako tistega, ki gasi, kot tudi dimnik. Prav tako se ne sme odpirati dimniških vratc, saj je velika nevarnost, da ogenj in dim izbruhneta v prostor. Kot še svetujejo na Upravi za zaščito in reševanje je treba po požaru dimnik pred nadaljnjo uporabo pregledati in odstraniti morebitne nezgorele obloge, kar praviloma opravi dimnikarska družba.