V etru
Zimzelenčki
Domov

Prekmurski Madžari v Lendavi zaznamovali madžarski kulturni praznik

22 januarja 2017 Aktualno Novice


Pripadniki madžarske skupnosti v Pomurju so se z osrednjo slovesnostjo v Lendavi poklonili kulturnemu prazniku, ki ga na Madžarskem praznujejo 22. januarja. Ob tej priložnosti so podelili priznanja Györgya Zale za kulturo.

22. januar, dan, ko Madžarska praznuje kulturni praznik, je pomemben tudi za Madžare v zamejstvu. V Pomurju ob tej priložnosti že vrsto let Zavod za kulturo madžarske narodnosti pripravi slovesnost, letošnja je bila v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi. Najprizadevnejšim za ohranjanje kulture in identitete madžarske skupnosti pri nas podelijo tudi priznanja. Najvišje priznanje s področja narodnostne kulture je tako prejela Doris Solarič za pomemben prispevek na področju ohranjanja ljudskih običajev, predvsem  madžarske ljudske folklore oziroma plesov, igranja na citre in sodelovanja v amaterski gledališki skupini Egy&Más.

Priznanje je prejelo tudi Kulturno društvo Sandorja Petöfija iz Dobrovnika, in sicer za razstavo pirhov. Letos mineva namreč že 20 let od začetka razstavljanja. V ospredju te razstave so pirhi, za katere so značilni izvirni motivi in tehnike, ki so bili v preteklosti značilne za Dobrovnik in okoliške kraje.

Med prejemniki priznanja Györgya Zale je tudi Piroska Vörös, ki je prejela priznanje za večletno požrtvovalno in uspešno sodelovanje na področju gledališke dejavnosti v gledališki skupini Egy&Más ter za ohranjanje ljudskih običajev, predvsem ljudskih plesov.

Posebno priznanje s področja narodnostne kulture pa sta letos prejela zakonca Cselényi, oziroma Enikő Erős in Attila Cselényi za dolgoletni in vestni prispevek na področju ohranjanja madžarske kulture.

Po podelitvi priznanj, podelila sta jih predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath in predsednica Madžarske narodne skupnosti Občine Lendava Judit Vida Tőrnar, je sledil še koncert, ki ga je organizirala madžarska organizacija v okviru Spominskega leta gulag.