Domov

Prizadevanja za svetost Alojzija Kozarja se nadaljujejo

25 aprila 2017 Aktualno Novice


Mineva drugo leto, odkar se nekdanji odranski župnik Alojzij Kozar po sklepu Kongregacije za zadeve svetnikov pri Svetem sedežu imenuje Božji služabnik.  Škofija Murska Sobota pa nadaljuje postopek njegove beatifikacije. V imenu škofa Petra Štumpfa vodi postopek beatifikacije postulatorka in sicer škofijska pastoralna referentka Klavdija Dominko.

Kot pravi, odkrivajo svetost Božjega služabnika Alojzija Kozarja na treh temeljnih področjih. Za eno od področij je škof imenoval teološka cenzorja. Ta sta pregledala vsa natisnjena dela Božjega služabnika Alojzija Kozarja in podala svoje mnenje. Na drugem področju deluje zgodovinska komisija, ki zbira gradivo o Kozarju. Škof Štumpf je ustanovil tudi posebno cerkveno sodišče, ki zbira pričevanja ljudi, ki so poznali Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Pri tem je bilo zaslišanih že več prič iz murskosoboške in drugih škofij, tudi iz Madžarske. Poleg uradnega dela postopka za beatifikacijo poteka v murskosoboški škofiji še neuradni ali tako imenovani ljudski del.

Za spoznavanje Kozarjevega lika je župnija Odranci izdala že več del, najnovejša je knjižica z naslovom Dober in nezlomljiv. Poleg tega v postopku beatifikacije vabi škofija vernike tudi k molitvi. V ta namen so izdali podobico z molitvijo v slovenskem in madžarskem jeziku. Da bo Alojzij Kozar razglašen za svetega, se mora zgoditi tudi čudež na njegovo priprošnjo. Kot je še pojasnila postulatorka Dominkova, je kar nekaj uslišanj že bilo objavljenih v Kozarjevem listu, ki ga mesečno izdaja odranska župnija. Za priznani čudež s strani Kongregacije za zadeve svetnikov mora biti dogodek večjega pomena. Na tako potrditev svetosti Božjega služabnika Alojzija Kozarja pa še čakajo.