V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Ptičja gripa potrjena tudi v Pomurju

20 januarja 2017 Aktualno Novice


Nacionalni veterinarski inštitut je v sredo potrdil prvi primer ptičje gripe podtipa H5N8 v Pomurju. Gre za laboda grbca, ki so ga našli mrtvega na ribnikih pri Rankovcih. To je osmi labod, pri katerem so v Sloveniji ugotovili prisotnost aviarne influence podtipa H5N8.

Po danes objavljenih podatkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so doslej pristojne službe v Pomurju odpeljale na analizo 11 poginulih živali: laboda grbca (najdišče občina Razkrižje), postovko in vrano (Murska Sobota), petelina (Turnišče), 3 sive čaplje (Puconci, Murska Sobota, Apače), 2 laboda (Tišina in Gornja Radgona), veliko belo čapljo (Beltinci) in srako (Črenšovci).

8 živali je negativnih, labod iz Rankovec, kot že omenjeno, pozitiven, preiskavi srake, najdene v občini Črenšovci in sive čaplje v občini Apače, še potekajo.

Kot navajajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,  je virus ptičje gripe H5N8 nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je treba na omenjenih območjih perutnino in ptice zadrževati v zaprtih prostorih oziroma tako, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako naj bi se zmanjšala možnost prenosa tega virusa s prostoživečih ptic na perutnino v reji, posledično pa tudi gospodarsko škodo.

Poginulih ptic, ki jih najdete v naravi, se ne dotikajte z nezaščitenimi rokami. Če ste se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijte z milom in vodo. Dokler si rok ne umijete, se ne dotikajte obraza, predvsem očesnih veznic, nosne in ustne sluznice, pa izpostavljajo na Inštitutu za javno zdravje.