Domov

Puconce obiskal reformacijski avtobus

25 januarja 2017 Aktualno Novice


Danes je Puconce, ki jim je Skupnost protestantskih Cerkva v Evropi podelila status Evropskega mesta reformacije, obiskal reformacijski avtobus. Evangeličanska cerkvena občina Puconci in Občina Puconci sta pripravili tudi pestro celodnevno dogajanje.

 

 Reformacijski avtobus potuje po 19 evropskih državah in bo obiskal mesta, ki so imela pri reformaciji pomembno vlogo. Pri nas se je že ustavil v Ljubljani, danes pa je ves dan na parkirišču osnovne šole Puconci. V njem so na voljo različne informacije, vsak obiskovalec pa se lahko vpiše v spominsko knjigo ob 500-letnici reformacije.

 

 

Na avtobusu je tudi skupina prostovoljcev iz Nemčije, ki nudi informacije o razpoložljivem gradivu in vsebinah, povezane z reformacijo. V vsakem od mest bodo posneli tudi reportažo, ki bo del skupne razstave 31. oktobra v Wittenbergu.

 

 

Danes pa se v Puconcih tudi veliko dogaja. Dopoldne je že bil Roza teater za otroke, ob 14.30 bo  še predstava za odrasle. Ob 16.30 bo ekumenska pobožnost v evangeličanski cerkvi, ob 18.00 pa bo ob cerkvi osrednji dogodek Prišo je glas. Na njem bo več kot 50 nastopajočih. med njimi učenci osnovne šole Puconci, dramska skupina Puconci, Milivoj Miki Roš, Ela Roš in drugi prikazalo zgodbo reformacije. Na ogled sta tudi razstavi v Evangeličanski cerkvi ter v Spominskem domu Števana Küzmiča. Tam predvajajo tudi dokumentarne filme Prehojena pot, Formula concordie in druge. Ogled vseh dogodkov je brezplačen.