V etru
Nedeljsko športno popoldne
Domov

S pomočjo donacij do izdaje slikanice

23 januarja 2021 Aktualno Novice


Kriza, ki jo je povzročila pandemija, je v Pomurju spomnila tudi na obdobje po zaprtju tekstilnega velikana Mura, ki je zagotavljal delovna mesta velikemu delu prebivalcev v pokrajini. Zgodba pogorišča tovarne je navdihnila avtorico Leo V. Golub, ki je o tem napisala zgodbo Zajček Rajko in mega medvedek. Za izdajo zbirajo sredstva na Adrifundu.

Golubova, sicer profesorica slovenskega jezika, je zgodbo napisala že pred leti, a je ta ostala v predalu. Deloma avtobiografsko delo Zajček Rajko in mega medvedek je zgodba zajčka Rajka, ki živi v revščini in mu mama, nekdanja šivilja v Muri, sešije najlepšega medvedka. Zgodba je prikazana skozi oči otroka, ki je doživljal situacijo staršev, zaposlenih v nekdanji tovarni Mura.

Po avtoričinih besedah se tudi danes srečujemo s predsodki do otrok, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij. Zgodba naj bi otroke in odrasle poučila, da si ne glede na socialni status vsi zaslužijo spoštovanje in humano obravnavo. “Slikanica ali zgodba brez poučne vsebine je sama sebi v namen. Poleg tega, da delim del svoje zgodbe otroštva, bi rada opozorila, da so tisti iz tako imenovanih socialno šibkejših okolij enakovredni,” dodaja avtorica.

Z namenom financiranja izdaje slikanice je zbrala ekipo prostovoljcev – urednico in lektorico Katarino Podkrižnik Smagaj, ilustratorko Tino Branšperger, podpornici ideje Amelo Ahmetović in Nino Horvat ter grafičnega oblikovalca Aleša Polanca. Da bi olajšali izdajo slikanice, na spletni platformi Adrifund zbirajo donacije in prednaročila za slikanico.

Po načrtih bo slikanica izšla spomladi, zgodbo pa so že predstavili v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2020.

članek je objavljen na tudi na

https://www.sta.si/2858822/s-pomocjo-donacij-do-izdaje-slikanice