Domov

Šah in šport

5 maja 2018 Šport


V Ljubljani je bilo končano enotedensko 28. člansko  posamično državno prvenstvo v šahu  Naslov državnega prvaka med člani je prvič osvojil prekmurski šahist 20 letni mednarodni mojster Boris Markoja iz Turnišča, zdaj član Železničarskega šahovskega kluba Maribor, ki je zbral 7 točk in pol in v zadnjem kolu remiziral s tretjim  Žanom Kavčičem  iz Vrhnike.  Luka Šolmarjer iz lendavske Rokade je zbral štiri točke in pol in se uvrstil na  21. mesto med 50.šahisti.  V ženski konkurenci je Ljutomerčanka Barbara Skuhala, članica Šahovskega društva Radenska Pomgrad iz Murske Sobote   v zadnjem kolu premagala Matejo Uršič iz Posočja in se s temi točkami uvrstila na 8.mesto.  Naslov državne prvakinje je osvojila 21 letna Lara Janželj iz Šahovskega kluba Ig  s šestimi točkami in pol.

Na mednarodnem strelskem tekmovanju  Grand prix  Liberation Plzen na Češkem je  v času od drugega do 4. maja na dveh tekmah sodeloval s slovensko strelsko reprezentanco Robi Markoja iz Gomilice iz Strelskega društva Štefan Kovač iz Turnišča.  Na prvi  tekmi v streljanju z malokalibrsko puško leže  je Robi Markoja  zadel 624,4 krogov in osvojil 10. mesto. Rajmond Debevec iz Olimpije je zadel 617 krogov, kar je bilo dovolj za 64. mesto.  V drugi tekmi  v streljanju z malokalibrsko puško  v trojnem položaju  je Markoja s 1155.krogi zasedel 41. mesto, Rajmond Debevec pa je bil z enakim rezultatom, z manj strelov v notranji center,  zasedel 44. mesto. Slovenski strelci bodo imeli naslednjo   mednarodno tekmo od 8. do 13. maja na evropskem pokalu v Arhusu na Danskem.

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je na svetovnem moštvenem prvenstvu v švedskem Halmstadtu  utrpela še drugi poraz proti reprezentanci Romunije z rezultatom 3:2. Za Slovenjo sta po enkrat zmagala Darko Jorgič in Bojan Tokič, ki je bil tudi enkrat  poražen, Deni Kožul je ostal brez zmage , Jan Žibrat z Mote pa znova ni dobil zaupanja nove moške selektorice Andreje Urh Ojsteršek. Slovenska moška namiznoteniška  reprezentanca je tako zasedla na svetovnem prvenstvu 17. mesto.

Na dobrodelnem  namiznoteniškem turnirju  v Mali Nedelji v družni organizaciji Namiznoteniškega kluba Spin Mala Nedelja in Športne zveze Ljutomer  z naslovom » Za novi korak »  je 20 igralcev zbralo 500 eurov ,  ki ga bodo namenili Saši Barlič soprogi Igorja Reberca, člana Namiznoteniškega kluba  Spin Mala Nedelja za  nabavo nožnih protez za Sašo kar ji bo omogočilo gibanje in hojo.   V velikem finalu je Robert Krnjak iz Cirkovc premagal Damirja Fotivca iz Spina Male Nedelje, v tolažilnem finalu pa je  David Štern iz Cirkovc premagal Kristijana Kšelo iz Male Nedelje.

V Murski Soboti se je včeraj začel  finalni košarkarski turnir državnega prvenstva za   starejše pionirke. V prvih srečanjih polfinala je kranjski Triglav premagal  Feliks Zasavje s 77:50 v drugi tekmi pa je Axom Ilirija premagala  soboško Pomurje  s 54:48. Za Pomurke so zadele največ točk: Blaža Čeh 18, Mia Žekš 15 in Aneja Stojko 8 točk, pri Iliriji se  je odlikovala Simona  Garič s 15.točkami.  V nedeljo ob  17.uri bosta   v telovadnici osnovne šole I v Murski Soboti Pomurje in Felks iz Zasavja igrala tekmo za tretje mesto in ob 19.uri  se bosta za naslov prvaka pomerila kranjski Triglav in ljubljanska Ilirija.

V zaostalem 12. kolu prve soboške medobčinske nogometne lige so bili doseženi naslednji rezultati:  Serdica Kleparstvo Šinko – Aluvar Gančani 0:3, Cven – Križevci 1:1, Hodoš – Kema Puconci 2:1, Rotunda Selo . Goričanka Rogašovci 2:3 in Aqua Ižakovci – Bakovci 0:4. Na lestvici   vodijo Bakovci  z 39.točkami pred Goričanko in Aluvarjem Gančani ,ki sta jih zbrala po 36 točk, Križevci so na četrtem mestu s 35.točkami.

Na  Osnovni šoli Bakovci so pripravili  šolsko tekmovanje v šahu.  Zmagala je Eva Žlebič z 8.točkami pred Martinom Pankerjem s 7.točkami tretji pa je bil Rok Režonja s petimi točkami in pol.