Domov

Sestanek zaradi ptičje gripe

11 februarja 2017 Aktualno Novice


Župan občine Lendava Anton Balažek je včeraj sklical sestanek o ptičji gripi, ki je prizadela tudi lendavsko območje. Sestanka so se udeležili predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območne enote Murska Sobota, Lovske in Ribiške družine Lendava, Gasilskega poveljstva občine Lendava in Gasilske zveze Lendava, Lovske družine Petišovci in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

 

Na srečanju so ponovno opozorili na upoštevanje navodil Uprave za varno hrano. Čeprav bolezen ni nevarna ljudem, je nevarna za domačo perjad, zato je pomembno, da ljudje ta čas ne hranijo prostoživečih ptic, lastniki pa morajo imeti domačo perjad v zaprtih objektih ali v pokritih ograjenih prostorih. Veterinarsko higienska služba je ob tem opozorila, da rejci perutnine premalo upoštevajo ta navodila in da bodo morali pristojni zaradi tega izrekati tudi kazni.

Dodajmo, da so včeraj popoldne na Gornjem Lakošu našli 15 poginulih labodov, ki jih je odstranila veterinarsko-higienska služba. Še pred tem so na lendavskem koncu imeli največji množičen pogin labodov, 140 v Lakošu in 24 v Benici.