V etru
Informacije - Vreme, ceste, radarske kontrole
Domov

Spomin na marčno revolucijo zaznamovali tudi pomurski Madžari

15 marca 2017 Aktualno Novice


Danes praznujejo na Madžarskem spomin na marčno revolucijo in osvobodilni boj leta 1848/49. Gre za enega največjih državnih praznikov, ki utemeljuje madžarski narod, zato ga praznujejo tudi Madžari, ki živijo v Prekmurju. Poklonili so se mu sinoči v Lendavi s polaganjem vencev pri spominskih obeležjih Szechenyija in Kossutha ter spominsko slovesnostjo.

 

 

Včerajšnje slovesnosti v Lendavi se je udeležil tudi podpredsednik državnega zbora Madžarske Gergely Gulyas. V slavnostnem nagovoru je izpostavil, da marčna revolucija ni bila zaman, če bodo mlade generacije z enako požrtvovalnostjo gojile in ohranjale vrednote, ki jih je madžarski narod dobil z osvobodilnim bojem. Obenem se je zahvalil žrtvam revolucije, tudi pomurskim domobrancem, da so se žrtvovali za madžarski narod. Povedal je, da je med pomurskimi Madžari čutiti, da ohranjajo identiteto svoje matične domovine in obljubil nadaljnjo skrb za to manjšino.

 

 

 

Prvi mož pomurskih Madžarov Ferenc Horvat je spregovoril o izzivih, pred katere so danes postavljeni Madžari, ki živijo izven svoje domovine. Brezposelnost in iskanje eksistence sta ena poglavitnih težav, s katerimi se sooča Pomurje, kar vpliva tudi na odseljevanje prekmurskih Madžarov. »Potrebujemo gospodarski razvoj območja, saj bomo le tako zaustavili odseljevanje,« je še povedal in dodal: »Pozitivna politika madžarske vlade daje temu območju možnost, da se postavi na lastne noge.« S tem je misli na izdatno pomoč v obliki več milijonov evrov vrednih projektov, ki jih Madžarska financira na dvojezičnem območju v Pomurju. Infrastruktura in dobrine, ki ju bodo zagotovili s projekti, bodo na voljo vsem, ne samo madžarski skupnosti in Horvat je prepričan, da se bodo z možnostmi, ki se jim ponujajo, »postavili na noge in skupaj ustvarili Prekmurje, kjer bo lepo živeti«. Za uspeh pa je potrebno sodelovanje in skupno razmišljanje vseh, tako manjšine kot večinskega naroda, je še dodal.

 

Tudi v drugih dvojezičnih občinah v Prekmurju ob tem za pripadnike madžarske skupnosti pomembnem prazniku vsako leto pripravijo proslavo. V Občini Hodoš je bila v soboto, v Občini Šalovci so imeli proslavo v nedeljo, v Občini Dobrovnik pa bo proslava v petek ob 18.30 v Kulturnem domu. V Moravskih Toplicah se bodo prazniku poklonili v soboto. Ob 18.30 bodo položili vence pri spominskem obeležju v Prosenjakovcih, ob 19.00 bo kulturni program v vaškem domu v Motvarjevcih, nato pa bodo pred tamkajšnjim obeležjem še položili vence.