Domov

Šport

14 februarja 2019 Šport


Na Brdu pri Kranju so  na 54. podelitvi najvišjih državnih priznanj za področje športa  podelili štiri Bloudkove nagrade in deset plaket. Skupno je letos prišlo kar  31 predlogov za nagrado in 24 predlogov za plaketo. Prvič v zgodovini podeljevanja Bloudkovih priznanj so bili prejemniki trije  pomurski športniki. Za  življenjsko delo na področju športa je dobil plaketo  športni pedagog Peter Juteršnik iz Črenelavec, ki je tudi predsednik  in trener Košarkarskega kluba Radenska Creativ;   za tekmovalne dosežke pa sta dobila plaketi evropski  prvak v judu Adrian Gomboc  iz Rakičana, član Judo kluba Bežigrad in evropski prvak v trapu  Boštjan Maček iz Bodonec član Strelskega društva trap Štefan Kovač iz Murske Sobote. 

V Ljutomeru sta s Občina Ljutomer in športna zveza ob pestrem kulturnem programu in ob prisotnosti posebnega gosta, kegljača Haryja Steržaja, pripravili že 49. podelitev priznanj najboljšim športnikom v občini za njihove dosežke v letu 2018. Med športnicami je v Ljutomeru prejela največ glasov strelka Brina Stajnko, članica Strelskega društva mesto Ljutomer, sicer dijakinja ljutomerske gimnazije.  Na drugo mesto se je uvrstila igralka pikada Mojca Mužič iz Športnega društva Strelec z Grlave, tretja je bila strelka Nuša Špindler iz ljutomerskega strelskega društva.

Med športniki je drugo leto zapored osvojil naslov športnika leta v Ljutomeru kickbokser David Žibrat, doma z Mote, ki vodi Kickboksing klub Pomurje in je tamkaj tudi trener.    Drugi med športniki je bil judoist Narsej Lackovič iz ljutomerske judo sekcije Partizana in tretji kasaški voznik Jože Sagaj mlajši iz Kasaškega kluba Ljutomer. Med športnimi ekipami je dobil največ glasov Ženski odbojkarski klub Ljutomer, druga je bila judo sekcija Partizana in tretji Klub malega nogometa Meteorplast. Več o ljutomerskih športnikih bomo poročali v nedeljskem športnem popoldnevu. Nagrajeni so bili posebej dobitniki medalj na evropskih prvenstvih in sicer David Žibrat, Pikado klub Ali bar Top Gun in Mojca Mužič igralka pikada. Posebna priznanja športne zveze Ljutomer  so dobili: Sara Rajnik syuash, Klub malega nogometa Meteorplast U – 13, Tija Janžekovič, karate, Barbara Skuhala šah, Sara Makovec  ženski nogomet, Veronika Mikl odbojka, Šolsko športno društvo Stročja vas in Andrej Marinič vzdrževalec  s Cvena. Med perspektivnimi športnicami so bile nagrajene: Neja Feguš, Antonija Kosi, Alisa Oletič, Urška Rižnar, Lorena Viher in Lea Zabavnik in med  perspektivnimi športniki:  Niko Osterc, Mihael Rostaher, Anej Rudolf in Gabrijel Zadravec .

 Nogometaši Nafte 1903  iz Lendave  člani druge slovenske nogometne lige so v  četrti pripravljalni nogometni tekmi na igrišču z umetno travo v Lendavi premagali madžarsko ekipo Tarr Andrashide s 7:0. Za Nafto sta po dva zadetka k zmagi prispevala: Alen Ploj in Zsolt Balazs po enega pa Leon Šeruga, Stjepan Oštrek in Bence Grabant. Naslednjo prijateljsko tekmo Nafta načrtuje  v soboto proti Akademiji Puškaš iz Madžarske.

V prijateljski pripravljalni nogometni tekmi so Odranci na igrišču z umetno travo v Murski Soboti premagali avstrijsko nižjeligaško ekipo Güsinga s 5:0. Za Odrance, jesenske prvake v 3. slovenski ligi vzhod so dosegli zadetke: Aleš Kalamar, Amadej Legen, David Vinkovič, Tadej Čuk in Nikola Tompa. V soboto bodo Odranci, ki jih vodi trener Franc Cifer gostovali pri ekipi  Aha emi v Slovenski Bistrici.

V 5. kolu 3. slovenske bowling lige je v Radljah ob Dravi nastopila tudi II. ekipa Bowling kluba iz Lendave.  Po petem kolu so Lendavčani z II. ekipo na petem mestu s 3696. podrtimi keglji. Med posamezniki je pri II. ekipi Lendave najboljši Tibor Konye s 1056 podrtimi keglji, na drugem mestu je Aleš Celec z 908. podrtimi keglji.

Pa še tole: Prijatelji športa  so z veliko žalostjo sprejeli novico , da je v   69. letu prenehala življenjska pot izjemnega atleta Milana Baleka iz Murske Sobote , ki je bil odličen tekač na dolge proge v krosu in izjemno uspešen tekmovalec v hitri hoji.  Balek je bil  večkratni državni prvak Jugoslavije in član atletske reprezentance za katero je zbral 10 nastopov. Leta 1984 je bil Milan Balek tudi športnik leta v Pomurju.  Zadnje slovo od Milana Baleka bo v soboto 16. februarja ob 12. na pokopališču v Idriji.