V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Šport in šah

29 julija 2017 Šport


V azerbajdžanskem Bakuju, kjer poteka evropsko strelsko prvenstvo , je slovenska strelska reprezentanca osmi tekmovalni dan  osvojila prvo medaljo. V streljanju v  novi  disciplini v streljanju na glinaste golobe v mešanih ekipah,  ki  bo na programu tudi na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020,   sta  Jasmina Maček iz Bodonec, članica Strelskega društva Štefan Kovač – trap iz Murske Sobote in Tomaž Blazinšek iz Strelskega društva Trap Ormož osvojila drugo mesto in prvo slovensko medaljo na letošnjem evropskem prvenstvu. Zmagala sta  Jessica Rosi in Giovanni Pellielu iz Italije, ki sta bila v finalu boljša od slovenske dvojice z 41:39.  V posamični uvrstitvi je bila Jasmina Maček uvrščena na 25. in Tomaž Blazinšek na 30. mesto. O zmagovalni dvojici pa še tole: Jessica Rosi je bila zmagovalka poletnih olimpijskih iger v Londonu leta 2012, njen rojak  Pellielo   pa je doslej na olimpijskih igrah osvojil tri srebrne in eno bronasto medaljo, leta 2013 pa je v  Limi osvojil naslov svetovnega prvaka v trapu.

Drugi dan  evropskega prvenstva v atletiki za veterane je v Aarhusu na Danskem  Zdravko Mauko – Magi  iz Melov član Športnega društva Radenci kot član slovenske reprezentance  v deseteroboju zasedel sedmo mesto. Mauko je prvi Slovenec, ki je v starostni kategoriji nad 60 let zbral 5888 točk kar predstavlja v njegovi starostni kategoriji tudi državni rekord. Mauko se je najbolje odrezal v tekih na 400 in 1000 metrov , kjer je bil tretji;  svoje nastope  na Danskem  med 3703. atleti iz 40 držav pa Mauko   še ni končal.

Iz soboškega odbojkarskega kluba Panvita Pomgrad znova odhaja odbojkar  pomurske odbojkarske šole. Po odhodu Uroša Pavloviča, ki je najprej odšel v avstrijsko Posojilnico Dob od tam pa v Ljubljano v  ACH Volley se zdaj seli iz Murske Sobote še podajalec Urban Drvarič. Novi klub  22 letnega Urbana Drvariča doma iz Radenec  bo  prvoligaški Odbojkarski klub Hoče. Urban si je  nabral  precej mednarodnih izkušen saj je bil z mladinsko reprezentanco leta 2014 četrti na evropskem prvenstvu v Brnu in nato leto pozneje še z reprezentanco do 21 let v Mehiki sedmi.

Na državnem lokostrelskem tekmovanju na razdaljah 60, 50 in 40 metrov v organizaciji Lokostrelskega kluba Kranj v Stražišču so merili v tarče tudi pomurski lokostrelci. Najbolje se je odrezal v kategoriji dečkov z ukrivljenim lokom Niko Horvat iz Lokostrelskega kluba Lendava ,ki je  zasedel drugo mesto z 266.krogi. Med Ljutomerčani  je bil v veteranski kategoriji s sestavljenim lokom sedmi Marjan Kokol, ki je zadel 263 krogov.

V prijateljski pripravljani nogometni tekmi v Rakičanu je drugoligaška ekipa Farmtecha iz Veržeja premagala tretjeligaško ekipo Rakičana z rezultatom 3:1, ob polčasu so vodili gostje z 1:0. Za Rakičan pod taktirko trenerskega dvojca: Drago Posavec in Vlado Kokol je dosegel edini zadetek Aljaž Casar, za Farmtech s trenerjem Markom Lešnikom pa so dosegli zadetke: Matic Grah, Andraž Sorko in Jan Grmek.

S pripravami za novo  sezono so začeli tudi nogometaši Kapce člani 2. lendavske medobčinske nogometne lige pod vodstvom trenerja Jožefa Hozjana. Ekipo Kapce ni zapustil nihče od nogometašev, v svoje vrste pa pričakujejo še Borisa Gjerkeša  iz tretje ligaške ekipe Hotize.  V času priprav bo Kapca igrala prijateljske tekme s Koncovščakom iz Hrvaške, Nedelico, Gančani in Jurovskim dolom. V prvem kolu 2. lendavske lige pa bodo  27.avgusta gostovali pri nogometni ekipi Renkovec.

V predzadnjem kolu mednarodnega šahovskega turnirja  » 11. Portorož open« kjer sodeluje med 113 šahisti  tudi pet velemojstrov so bili znova uspešni tudi pomurski šahisti. V 8.kolu so zmagali: Jaka Meglič, Nino Cmor, Fabijan Marič Vild, remizirali pa so: Matej Titan, Tomislav Gruškovnjak, vsi iz Radenske Pomgrada ter Dezider Ivanec iz lendavske Rokade in Maja Vučko iz Ižakovec, ki igra za Šahovski klub Kočevje. Kolo pred koncem turnirja v Portorožu je na 14. mestu Matej Titan s 5,5 točkami, Tomislav Gruškovnjak  je  26. in Nino Cmor na 33. mestu  oba s petimi točkami.

Na 20. hitropoteznem šahovskem turnirju za naslov prvaka Gornje Radgone je zmagal Jurij Ojsteršek z 10.točkami, drugi je bil Andre Keglevič, ki je zbral 8 točk in pol na tretje mesto se je uvrstil Franjo Zver s 7.točkami in pol. Četrti je bil Martin Mohar in peti Kristijan Dani, oba sta zbrala po 5 točk.