V etru
Prva jutranja kronika RA Slovenija
Domov

Šport in šah

6 avgusta 2017 Šport


V Lipovcih se je včeraj končalo Evropsko prvenstvo v hokeju na travi Challenge IV na katerem je sodelovalo pet reprezentanc. Brez poraza je v višji rang tekmovanja napredovala reprezentanca Gibraltarja. Reprezentanca Slovenije je v zadnjem srečanju premagala Madžarsko z rezultatom 3:1 in se uvrstila na drugo mesto a ostala brez napredovanja, ker je na turnirju sodelovalo samo pet reprezentanc. Za slovenske hokejiste  so  v tretji zmagi dosegli zadetke: Robi Mesarič, Martin Mesarič in  selektor ter kapetan reprezentance Franc Maučec.

V madžarskem mestu Senteš  se  bo  danes s slovesno otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo letalskih modelarjev s prostoletečimi modeli. Za slovensko reprezentanco bosta nastopala Vladimir Sićov  in Tone Videmšek oba iz Društva modelarjev Pomurja iz Murske Sobote. Včeraj je bila kot uvod v svetovno prvenstvo v Sentešu tekma za nagrado Budimpešte, kjer je med 200  modelarji iz 30 držav v kategoriji modelov z omejenim časom trajanja motorja v  kategoriji F l C  zmagal Vladimir Sićov iz Društva modelarjev Pomurja iz Murske Sobote.

V prijateljski mednarodni ženski  nogometni tekmi je avstrijski podprvak  Šturm iz Gradca, na igrišču v Bratoncih,  premagal slovenske podprvakinje igralke Ženskega nogometnega kluba Teleing GMT Beltinci z rezultatom 3:1. Edini zadetek za Beltinčanke je dosegla Nika Ćuček, Špela Rozmarič pa je na tekmi zadela vratnico.

Po petkovim zmagi Nafte 1903 proti Rolteku Dobu z 1:0 v  uvodnem srečanju prvega kola 2. slovenske nogometne lige sta včeraj nastopili še dve ostali pomurski ekipi.

Uspešnejša je bila Mura, ki je v gosteh  pred 900 gledalci premagala Fužinarja z rezultatom 4:1. Za Muro so dosegli zadetke: Alen Kozar dva ter Luka Bobičanec in Rok Sirk po enega. Za Fužinar je dosegel zadetek Peter Stočko,   zanimivo  je  da bil na trenerski klopi Fužinarja  nekdanji Murin trener Edin Osmanović.

Manj uspeha je imel Fartmech v Veržeju pred 150 gledalci proti  ekipi Jadran Dekani kajti gostje so bili boljši od gostiteljev z rezultatom 2:0 a  lahko bi bilo tudi precej drugače. V 63. minuti  tekme  namreč Marko Maučec ni izkoristil 11 metrovke za Farmtech, kajti njegov strel je gostujoči vratar  Anže Rupnik ubranil. Za Jadran Dekane sta dosegla zadetka Gregor Ščulac v 73. in Luka Stepanič v 85. minuti srečanja.

Na dvodnevnem 11.  memorialnem nogometnem turnirju v spomin na Milana Sukiča  sta bili v Kuzmi včeraj dve  nogometni tekmi. V prvi tekmi je  Grad premagal Goričanko iz Rogašovec z rezultatom 4:1. Za Grad so dosegli zadetke Salolć Andrejek, Nemanja Stosić, Dejan Belna in Aleš Lebar; za Goričanko  je zadel Aleš Kranjec. V drugi tekmi je Tromejnik Gostinstvo  Sukič iz Kuzme premagalo Serdico Kleparstvo Šinko z rezultatom 3:0. Za Tromejnik so dosegli zadetke: Dejan Grah, Luka Kotnik in Mitja Botjak. Danes ob 16.uri bosta v Kuzmi igrala za tretje mesto  v sosedskem derbiju  Goričanka Rogašovci in Serdica Kleparstvo Šinko, ob 18.uri pa bo finalna tekma za naslov prvaka  spominskega turnirja  med Tromejnikom in Gradom.

Iz  Nogometnega kluba Radgona, novega člana 3. slovenske nogometne lige, vzhod  smo dobili daljše sporočilo za  javnost glede sobotne ne odigrane nogometne tekme med Radgono in SC Al Arabijem iz Katarja. Radgončani so namreč šest ur pred sobotno tekmo dobili sporočilo, da imajo gostje, ki so na pripravah v Moravskih Toplicah ,  samo 14 igralcev,  ker so se trije poškodovali in da ne želijo tvegati novih poškodb. V Radgoni so zdaj razočarani ,ker so nekateri mladi hoteli videti na delu  argentinskega napadalca Gabriela Batistuto ,ki igra za Al Arabi,  a  so bili za takšen užitek prikrajšani.

Športniki Rakičana so včeraj gostovali v Paraćinu. Na veteranskem dvoboju v tenisu je  50 letni Zoran Filipović premagal  62 letnega Mihaela Potočnika iz Rakičana  z rezultatom 6:2 in 7:5.  V srečanju nogometnih veteranov sta se ekipi Paraćina in Rakičana razšli brez zmagovalca ob rezultatu 4:4. Mladi nogometaši starostne kategorije U – 11 pa  so  proti Paraćinu   izgubili s 4:0, Zaječarju s 6:1 in Moravi iz Čičevca s 7:0.

V Beltincih je Športno društvo Labda pripravilo ob 10 letnici društva in 5 letnici poletne  odbojkarske lige še  finalni  turnir v odbojki na mivki.  V moški konkurenci je zmagala  ekipa Prestara za katero sta igrala Tim Vrabl in Matej Grafenauer iz Maribora, druga sta bila brata Boris in Andrej Grut iz Ljutomera in tretja  je bila ekipa Ranghieri/ Carambula za katero sta igrala Uroš Pavlovič iz Murske Sobote in Blaž Grabar iz Kroga. V ženski konkurenci je zmagala ekipa Malok/Vinkovič s Tjašo Malok in Dono Vinkovič obe iz Černelavec. Druga je bila ekipa z naslovom :  Praprotnik / Banfi  za katero sta igrali: Ana Praprotnik Flisar iz Kroga  in Monika Banfi iz Kupšinec na tretje mesto  se je uvrstila ekipa AGM Božo Lukač za katero sta igrali: Iva Škraban iz Murske Sobote in Ana Škraban iz Kroga.

V Murski Soboti je bil v družni organizaciji  soboškega MIK-a in Šahovskega društva Radenska Pomgrad odprti hitropotezni šahovski turnir na katerem je nastopilo 31 šahistov iz  Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije. V absolutni konkurenci je zmagal  Jernej Skuhala iz Radenske Pomgrada s 7.točkami, drugi je bil Marjan Črepan iz Podpeči in tretji Luka Skuhala  iz Radenske Pomgrada, oba sta zbrala po 6 točk in pol.  V posameznih kategorijah pa so zmagali med seniorji Boris Kovač iz Radenske Pomgrada, med članicami Ana Srebrnič iz Nove Gorice pred Leo Števanec iz Rankovec in Majo Vučko iz Ižakovec. Med mladinci je zmagal Jaka Meglič iz Radenske Pomgrada in med nižje kategorniki  Mariana Ratkai iz Madžarske.

Na prvenstvu Evropske unije  za mlade šahiste , ki poteka v avstrijskem Cmureku so doslej  odigrali štiri kola.  Med šahisti od 8. do 12 leta vodi Amadej Kastelic, ki  je zbral  3,5 točke; med šahisti od 14 do 18 let starosti pa ima Nejc Hanc, oba sta člana Radenske Pomgrada  iz Murske Sobote,  točko in pol in je na 17. mestu.  Prvenstvo bo trajalo do 10. avgusta.

Na Murskem valu boste popoldne lahko spremljali zanimive tonske prispevke o zaključku enotedenskega   evropskega prvenstva v hokeju na travi  v Lipovcih za člane in v Zelini za članice;  o prvi zmagi Nafte 1903  v novi sezoni 2. slovenske nogometne  lige;  pogovarjali pa se bo malo dlje časa z evropskim mladinskim modelarskim prvakom Martinom Bencikom iz Martjanec in evropsko strelsko  podprvakinjo v trapu v mešanih ekipah z Jasmino Maček iz Bodonec.  Vabljeni v našo družbo tudi po 16.uri.