Domov

Šport in šah

1 aprila 2018 Šport


Najboljši prekmurski kolesar Simon Špilak  doma iz Tropovec, član ruske Katjuše,  je včeraj na enodnevni mednarodni kolesarski dirki za Veliko nagrado Miguela Induraina  v Španiji  na 189 km dolgi progi zasedel deveto mesto.  Zmagal je Španec Alejandro Valverde, Špilak  je za zmagovalcem zaostal le minuto in 43 sekund.  Špilakov  matični klub Kolesarski klub Tropovci pa bo prihodnjo nedeljo 8. aprila pripravil v Tropovcih 9. kolesarsko dirko za pokal Občine Tišina.

V zadnji nogometni tekmi elitnega dela kvalifikacij za nastop na evropskem nogometnem  za dekleta starostne kategorije U – 17  je  reprezentanca Slovenije v Aldgardu na Norveškem premagala Švico z rezultatom 2:1. Za slovensko reprezentanco je drugi zadetek dosegla Beltinčanka Luana Zaimi. Sicer pa so iz Ženskega nogometnega kluba  Telemach GMT Beltinci igrale še: Zala Meršnik,  je bila kapetanka reprezentance ter  Kaja Korošec, Albina Čizmazija, Vita Žolek ter  v drugem polčasu še  Ines Sok.  V kadru reprezentance  sta bili še: Neli Hofman in Lili Balažic. Prvo mesto na turnirju je zasedla Anglija  ki je igrala  proti Sloveniji  0:0, druga je bila  gostiteljica Norveška in tretja Slovenija, ki je zbrala 4 točke.

V  21. kolu druge slovenske nogometne lige je vodilna Mura v gosteh pred 500 gledalci  premagala Veržej z rezultatom 8:0.  Za Muro so dosegli zadetke: Amadej Maroša in Nik Lorbek po dva ter Luka Šušnjara, Zvonimir Žiger, Nino Kouter in Arpad Vaš. Tekma med  Nafto in Zarico iz Kranja je bila zaradi razmočenega igrišča preložena  na sredo 11. aprila.

Tudi v 17. kolu 3. slovenske nogometne lige vzhod je bi  okrnjen program. Tekmi Črenšovci –  Odranci in  Hotiza – Rakičan sta bili preloženi in bosta odigrani 11. aprila. Igrali pa so:  Čarda Martjanci – Avto Rajh Ljutomer 0:1, Turnišče – Polana 0:4, Tromejnik Kuzma – Radgona 0:0 in Radenska Slatina – Grad 1:3. Tekma med Luštom Beltinci in Bogojino bo jutri, toda Beltinčani bodo igrali brez trenerja Ferija Cifra, ki ga je kot trener začasno nasledil kar predsednik Športne zveze Beltinci Andrej Pozderec.

V ostalih pomurskih nogometnih ligah so igrali takole: Bakovci – Rotunda Selo 5:2, Kema Puconci – Cven 4:1, Aluvar Gančani  – Dokležovje 6:0, Pušča – Šalovci 0:1, Cankova – Apače 0:8, Čentiba – Kobilje 1:0 in Renkovci – Panonija Gaberje 1:0.

Na prvem mednarodnem turnirju v judu  z naslovom Apolon turnir  so v Hočah  med 395 judoisti iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Slovenije bili uspešni tudi mladi tekmovalci Judo kluba Klima center Tratnjek Beltinci. Med 12 letniki je zasedel tretje mesto v kategoriji do 30 kg Nik Maj Vučko. V starostni skupini U – 14 sta zmagala  Leila Mazouzi  v kategoriji do 48 kg in Tilen Forjan v kategoriji do 66 kg; ,Gabrijel Lipič  je bil v kategoriji do 50 kg  drugi. V najstarejši skupini med 16 letniki  se je Blaž Zver v kategoriji do 81 kg uvrstil na tretje mesto.

Na 3. strelski tekmi za pokal Turnišča je v streljanju s standardno zračno puško v Turnišču   med člani zmagal Uroš  Maučec, ki je zadel 616,8 krogov, drugi je bil Robi Markoja ob iz turniškega društva  s 614,8 krogi in tretji Jure Sočič iz soboškega društva ,ki je zadel 614,6 krogov. Moštveno so zmagali strelci  Kovinarja iz Ormoža pred strelci Štefana Kovača iz Turnišča in Strelskim društvom Ljutomer. V  ženski konkurenci  v streljanju s standardno zračno puško je zmagala Urška Kuharič s 618,4. krogi, druga je bila Nuša Žnidarič obe iz Ormoža s 618,3.krogi na tretje mesto pa se je uvrstila Špela Mihalič iz tišinskega društva s 612,9.krogi. V streljanju z zračno pištolo  je zmagal Ludvik Pšajd iz Juršinec s 566.krogi, drugi je bil Marko Mlinarič iz Turnišča s 560.krogi in tretji Miroslav Moleh iz Juršinec, ki je zadel 558 krogov. Moštveno so zmagali Juršinci  pred strelci Turnišča  in Murske Sobote.

V zadnjem kolu v 3. slovenski odbojkarski ligi vzhod za članice je v Murski Soboti  vodilna ekipa Sobote v derbiju kola premagala  Turbino iz Selnice s 3:1, Formua Formis III pa je premagala Muranio iz Lendave s 3:0. Naslov prvaka je osvojila Sobota s 54. točkami, Murana je na predzadnjem, ,  mestu zbral 4 točke.

Na polfinalnem odbojkarskem turnirju  A skupine za starejše deklice v Murski Soboti je  Sobota premagala II. ekipo Nove kreditne banke Maribor z 2:0 poražena pa je bila od I. ekipe Nove kreditne banke Maribor z 2:0.

Na odbojkarskem turnirju C skupine za starejše deklice  v Benediktu so mlade igralke Muanie iz Lendave premagale Benedikt z 2;0 in Ptujčanke z 2:0 ter osvojile prvo mesto pred Ljutomerčankami in Ptujčankami.

Začelo se je tudi tekmovanje v številnih ligah  malega nogometa. V 12. kolu Goričke lige v malem nogometu so igrali takole: Neradnovci – Pizzerija Kučan Križevci v Prekmurju 9:1, Carioke Markovci  –  Gornji Petrovci 7:12 in Dolenci – Šulinci 1:5.  Tekmi: Stanjevci – Domanjševci  in Isyp Šalovci – Matjaševci sta bili preloženi.

Na evropskem prvenstvu v pospešenem šahu v Tblisiju v Gruziji je za slovensko reprezentanco med 78 šahistkami iz 16 držav nastopila Ljutomerčanka Barbara Skuhala. Včeraj drugi dan prvenstvu je Skuhalova trikrat zmagala ter enkrat remizirala in ob koncu po dveh prvenstva  s 5 točkam in pol med 78. šahistkami zasedla 46. mesto.  Danes poteka na evropskem prvenstvo v Gruziji še tekmovanje v hitropoteznem šahu.