Domov

Šport in šah

20 maja 2018 Šport


V Radencih je bilo  v soboto aktivnih 8000 udeležencev iz 27 držav, ki so tekli in hodili na 38.  prazniku teka  in rekreacije. Rekordnih dosežkov tokrat ni bilo,  na 42  in 21 km dolgih progah  so po pričakovanju zmagali kenijski tekači. Na krajših razdaljah pa  so bili uspešni tudi tekači iz pomurske pokrajine. Najbolje se je z zmago na  5,5  km dolgi odrezala Urška Martinec iz preimenovanega Atletskega kluba Pomurje iz Murske Sobote.

Na šesto mesto na 5,5 km dolgi progi se je uvrstila Marina Cőr iz ekipe Borisova bežeča deca iz Murske Sobote,  sedma je bila Suzana Titan iz Območnega policijskega sindikata in  deseta je bila Zala Janža iz Atletskega kluba Pomurje. V moški konkurenci je na  5,5 km dolgi progi bil tretji  Marko Bagari iz soboškega BTC-ja. Osmi je bil   Beltinčan Mitja Šadl  iz Fakultete za matematiko v Ljubljani. Na 10 km dolgi progi med člani  bil tretji Aleš Zver iz Odranec, ki je tekel za ekipo Rekreacija in Radenska noč. Dejan Preindl iz Bratonec se je  uvrstil na  10. mesto. V ženski konkurenci je bila na 10 km dolgi progi  tretja  Marija Števanec iz Borejec iz Športnega društva Zavarovalnice Triglav in  deveta   Katarina Sočič z Vaneče. Na 21 km dolgi  progi je bil med pomurskimi tekači  osmi Danilo Magdič iz Šalinec iz Atletskega kluba Ormož.  Med članicami je bila na 21 km dolgi progi Tjaša Žalig  iz Atletskega kluba Pomurje  enajsta. Na velikem maratonu, na 42 km dolgi progi je  bila v teku za državno  prvenstvo med članicami Katja Vencelj Kegl iz ekipe Tektonika, sestra Marina Kegla iz Murske Sobote,    tretja.  V svoji starostni kategoriji je bila Smilja Rosić iz Tekaške sekcije Radenska uvrščena na prvo mesto. Med člani pa je bil tretji v svoji starostni kategoriji  Štefan Buzeti, ki je nastopal za Tekaško sekcijo Radenske.

Na  dvodnevnem 4. mednarodnem teniškem turnirju  gluhih za pokal Portoroža je zmagal Marino Kegl iz Murske Sobote ,ki je  v finalu premagal  Andresa Vazqueza iz Ekvadorja s 7:6 in 6:4. V polfinalu  je bil Kegl boljši od  drugega nosilca Francoza  Michela Laurenta z rezultatom 6:3, 5:7 in 6:1.

V Murski Soboti je pred blizu 1800 gledalci Mura v predzadnji tekmi druge slovenske nogometne lige gostila ptujsko Dravo in tekmo izgubila z rezultatom 2:1. Za Ptujčane je oba zadetka dosegel 23 letni angleški reprezentant Fanimo Matthias; za Muro pa je dosegel častni zadetek  Aleksander Bošković. Ob koncu tekme je bila slovesna podelitev pokala  za prvo mesto. Tekma, s Ptujčani namreč  ni več vplivala na končno uvrstitev Mure. Pokal za prvo mesto in napredovanje v prvo ligo  je kapetanu Mure Alenu Kozarju izročil Radenko Mijatović predsednik Nogometne zveze Slovenije.

V preostalih srečanjih 2. slovenske nogometne lige je  Nafta 1903 v gosteh premagala Brda  z 1:0, zadetek je dosegel  Mateo Monjac.  Veržej je gostoval   pri ekipi Brežic in bil poražen z rezultatom 5:2. Za  Veržej sta dosegla zadetka: Robin Bardi z avtogolom in Jan Germek.

V  predzadnjem kolu 3. slovenske nogometne lige, vzhod je derbi srečanje med Odranci in Luštom Beltinci spremljalo kar  700 gledalcev,  z rezultatom 2:1 so zmagali  Beltinčani, ki so si tako že zagotovili  naslov prvaka. Za Lušt Beltince sta dosegla zadetka: Jan Kristl in Jernej Trstenjak; za Odrance pa je zadel Patrik Raduha.

V nižjih nogometnih ligah   so bili doseženi naslednji rezultati:  Apače  – Cankova 13:0,, Mostje – Kobilje 0:3 i  Čentiba – Olimpija Dolga vas 1:1 .

Na  kolesarski dirki po Sloveniji ,dolgi 1223 km , je ekipa Ocean Orchid Cycling team iz Dobrovnika v postavi:  Boštjan Kouter iz Beltinec, Simon Gyerkeš iz Nedelice, Rok Horvat iz Črenšovec in Robert  Kardinar  iz Dobrovnika zasedla tretje mesto. Pomurska kolesarska ekipa je za progo porabila 40 ur in 36 minut. Ta kolesarka dirka    je pomenila za kolesarje  življenjski preizkus vzdržljivosti. Sicer pa  prijatelji kolesarstva zdaj z  že nestrpnostjo pričakujejo  mednarodno kolarsko dirko po Sloveniji, ki se bo s prvo etapo  začela 13. junija v Lendavi.

V Lipovcih  so na evropskem prvenstvu Challenge II  v hokeju na travi  v tretjem kolu slovenski prvaki Lipovci  premagali Akademik iz Bolgarije z rezultatom 9:2. Za Lipovce so dosegli zadetke: Martin Mesarič in Peter Katovski po 3, Robert Mesarič 2 ter Dominik Mesarič. Danes ob 14.uri bodo Lipovci igrali še tekmo proti Zelini.

V tretjem kolu  evropskega prvenstva Challenge IV v hokeju na travi  v Helsinkih so igralci Moravskih Toplic premagali še gostiteljsko ekipo Kilppari z rezultatom 3:2,kar je njihova tretja zmaga.  Za Moravske Toplice  je dosegel dva zadetka Sašo Dervarič enega pa je k uspehu ekipe dodal še kapetan Dejan Kučan. Danes  ob 15.15 bodo hokejisti Moravskih Toplic  igrali   proti ekipi  ABC teama iz Finske  tekmo za prvo mesto.

V prvi tekmi končnice državnega prvenstva v namiznem tenisu je aktualna državna prvakinja Krka iz Novega mesta  v Puconcih premagala Kemo s 5:3.  Za Kemo je Bojan Ropoša zmagal dvakrat  in enkrat Tomaž Pelcar. Druga tekma končnice državnega namiznoteniškega prvenstva  bo v sredo 23. maja v Novem mestu. Ravenski Interdiskont pa je v gosteh premagal Maribor z rezultatom 5:3. Za Korošce je tri zmage k uspehu ekipe prispeval Pucončan Mitja Horvat.

V tretjem kolu prve slovenske strelske lige vzhod v trapu je v Rakičanu zmagala ekipa Gornje Radgone v postavi: Dani Šmid, Milan Pelcl in Vlado Šiško s 184. zadetki, drugo je bilo Strelsko društvo Kungota  in tretje je bilo Strelsko društvo Štefan Kovač – trap iz Murske Sobote v postavi:  Denis Pojbič, Evgen Pap in Janez Bertalanič, obe ekipi sta dosegli po 180 zadetkov. V posamični konkurenci  je zmagal Rajko Lupše iz Kunšperka, drugi je bil Evgen Pap na peto mesto pa se je uvrstil Denis Pojbič.

V  soboški Diani  so  odigrali predzadnje kolo v ženski  državni šahovski  super ligi, kjer sodeluje 7 ekip. Radenska Pomgrad iz Murske Sobote  je v 6.kolu premagala Ljubljano  z 2:1, ob tem je Barbara Skuhala premagala mladinsko svetovno prvakinjo Lauro Unuk, drugo zmago pa je dosegla Gabriela Hitter.

V Murski Soboti  je včeraj 21 ekip začelo tekmovanje še v prvi ženski  državni šahovski ligi. Po šestih kolih  vodi Triglav  iz Krškega z 10.točkami, Rokada iz Lendave je peta z 8.točkami, Radenska Pomgrad iz Murske Sobote je sedma s sedmimi točkami in Gornja Radgona je na 19. mestu s štirimi točkami in pol.