V etru
Pesem tedna, izbor
Domov

Šport in šah

19 avgusta 2018 Šport


Na evropskem košarkarskem prvenstvu divizije B za dekleta do 16 let starosti je v Podgorici reprezentanca Slovenije premagala Slovaško z rezultatom 58:41 kar je že njena druga zmaga. Za slovensko izbrano vrsto je igrala tudi Blaža Čeh igralka soboškega Pomurja in k zmagi prispevala tri točke.  Jutri bo Slovenija v svoji predtekmovalni skupini igrala še proti Estoniji.

V Slovenj Gradcu  poteka  mednarodni košarkarski turnir Slovenija Ball za dekleta stara do 14 let. Reprezentanca Slovenije s Prekmurko Mio Žekš igra na turnirju odlično saj je v tretji tekmi premagala še Madžarsko z rezultatom 70:51. Za slovensko izbrano vrsto je 12 minut igrala tudi Mia Žekš. Danes ob 18.uri bo v Slovenj Gradcu Slovenija igrala tekmo za prvo mesto proti reprezentanci Italije.

Na sedemdnevnem tednu kolesarstva v avstrijskem Hartbergu, kjer so sodelovali tudi člani Športnega društva Team turbo Tropovci   so prekmurski kolesarji nastopili  v dveh težnostnih kategorijah . V najmočnejši kategoriji je  v generalni uvrstitvi Dušan Hajdinjak zasedel tretje mesto. Med masterji je bil Goran Salavec deveti, v kategoriji Master I je bil Dominik Ketiš šesti in Radovan Rac deseti. Najboljše rezultate v svoji skupini  pa je dosegel Dominik Ketiš, ki je bil drugi na cestni dirki v Schőblingu in tretji na cestni dirki v Kaindorfu.

V Franciji  poteka desetdnevna kolesarska dirka  Tour de L’Avenier za mlajše člane, kjer za slovensko reprezentanco nastopa tudi  Žiga Horvat doma iz Dankovec, član Kolesarskega kluba Adria Mobill iz Novega mesta. V prvi etapi na 132,5 km dolgi progi je bil Žiga Horvat uvrščena na 47. mesto, najslabši slovenski kolesar Nik Čemažar je bil na tej dirki šele 154. V drugi etapi ,dolgi 282 km,  je Žiga Horvat zasedel 80. mesto.

Na teniškem turnirju v ameriškem Cincinnatiju, kje je v ženskih dvojicah  slovenska igralka Katarina Srebotnik že izpadla je Andreja Klepač članica soboškega teniškega kluba s Španko  Mario Jose Martinez Sanchez v osmini finala premagala  francosko srbsko dvojico  Alize Cornet – Aleksandra Krunič z rezultatom 2:1 in se uvrstila v četrtfinale.

Na mednarodnem nogometnem turnirju mladih v Rakičanu z naslovom Center šut je med 11 ekipami iz Srbije in Slovenije  v kategoriji U – 11 zmagal Aluminij iz Kidričevega, ki je bil v finalu boljši od ptujske Drave s 4:2. V tekmiza tretje mesto je Paračin premagal soboško Muro s 5:1. Na turnirju je bil najboljši  vratar Aleksej List iz ptujske Drave in strelec Jovan Vasić iz Paračina, danes igrajo v Rakičanu še igralci starostne kategorije U – 9.

V prvem kolu avstrijske ženske nogometne lige je St. Pőlten aktualni državni in pokalni prvak v gosteh premagal ekipo Šturma z 2:1. Za St. Pőlten je igrala do 80. minuti tudi kapetanka slovenske ženske reprezentance  Prekmurka Mateja Zver in na tekmi sodelovala pri podaji odločilnega drugega zadetka.

V  3.kolu druge slovenske nogometne lige je Nafta 1903 v Lendavi pred 450 gledalci premagala Brda s 3:2 potem, ko so ta v prvem polčasu vodila z 1:0. Za Nafto je dosegel dva zadetka Alen Ploj v 65. in 67. minuti ter Dino Cvrtila v 90.minuti; za Brda sta dosegla zadetka  Sacha Varga v 35. in Boštjan Klepac v 83. minuti.

Beltinčani pa so se odlično odrezali pred 200 gledalci v gosteh pri Rolteku Dobu in tam igrali 2:2 potem, ko so gostitelji že vodili z 2:0.  Za Roltek Dob sta dosegla zadetka: Matic Mlakar v 11. in Gaber Petric v 22. minuti; za Beltinčane pa sta bila strelca zadetkov Žiga Šumak v 86. minuti in Jernej Trstenjak iz 11 metrovke v 95.minuti.

V prvem  kolu prve slovenske  mladinske nogometne lige so mladinci  Mure v gosteh igrali proti ekipi Bravo Publikum 1:1. Za Muro je dosegel zadetek Luka Hren. Kadeti Mure pa so igrali proti vrstnikom Brava Publikuma 0:0.

V prvem kolu prve slovenske nogometne lige, vzhod U – 15 je Celje v Veržeju premagalo Vipoll z rezultatom 2:1. Za Vipoll je dosegel  dosegel zadetek Jan Rajh iz 11 metrovke. Mura je gostovala pri Miklavžu na Dravskem Polju in tam igrala 2:2. Za Muro sta dosegla zadetka:  Nik Lebar in Maj Plej.

V prvem kolu 3. slovenske nogometne lige, vzhod  sta pred 200 gledalci Radgona in Grad igrala 1:1. Za  Grad je dosegel zadetek: Nemanja Stošić in za Radgono Kristjan Kolarič. Veržej pa je premagal Hotizo,  ki  jo zdaj  vodi bivši trener Veržeja Boris Radoš , z 2:1.  Za Veržej sta dosegla zadetka Marko Ilič iz 11 metrovke in Karel Šalamon; za Hotizo pa je bil strelec zadetka Lucian Pozsgai.

V nižjih nogometnih ligah pa so igrali takole: Bakovci – Kema Puconci 1:1, Apače – Pušča 1:1 in Čentiba   –  Nedelica 6:1.

Na Pušči je bil včeraj prvi nogometni tabor Marinka Šarkezija  igralca, ki je edini med romskimi nogometaši igral v ligi prvakov.  Tabora se  je udeležilo 52 mladih nogometašev. Nogometno druženje  so na Pušči pripravili v okviru 60 letnice praznovanja domačega nogometnega kluba, udeležence pa sta pozdravila tudi  predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danilo Kacijan in soboški župan Aleksander Jevšek.

V 8. kolu 8. odprtega mednarodnega šahovskega turnirja v Splitu je Denis Gjuran član Radenske Pomgrada  premagal Ivico Amanda iz Hrvaške. Kolo pred koncem je Denis Gjuran med 150. šahisti na petem mestu zbral pa je 6 točk in pol.