V etru
Tako na to gledam jaz in kako na to gledate vi
Domov

Šport in šah

22 septembra 2018 Šport


Prvi dan  Balkanskega prvenstva v atletiki za veterane, ki je na programu v Celju sodeluje 582 atletov starih nad 35 let iz 10 držav.  Doslej so pomurski atletski veterani dosegli izjemne rezultate.  V moški kategoriji M – 60 je osvojil dve zlati medalji Zdravko Mauko – Magi in to v teku na 300 metrov z ovirami in v skoku v višino. Dejan Preindl je zmagal v kategoriji M 40 v teku na 5000 metrov, ne tej razdalji je bila v kategoriji F 35 Tjaša Žalig druga. V teku na 100 metrov je bil v kategoriji M 60 Tiberij Lebar drugi, Janez Koren pa peti.  Štefan Potočnik je  bil v kategoriji M 65 v metu kladiva  tretji  in  v suvanju krogle peti.  Med pomurskimi atleti se je dobro odrezal   v moški kategoriji M 70 Karli Vrbnjak, ki je bil v teku na 5000 metrov tretji.

Na olimpijskem strelišču v Rakičanu se je včeraj začelo tridnevno državno prvenstvo v streljanju na glinaste golobe na katerem sodeluje 52 strelcev iz vse Slovenije iz 11 strelskih društev.  Po prvem dnevu prvenstva, dveh serijah po 25 strelov, je moštveno v vodstvo  Strelsko društvo Štefan Kovač iz Murske Sobote v postavi: Evgen Pap, Denis Pojbič in Boštjan Maček pred Zvezo lovskih družin Gorica tretje mesto pa si delita Strelsko društvo Globoko in Športno strelsko društvo Gornja Radgona v postavi: Dani Šmid, Milan Svetec in Tadej Kostanjevec. Zadnjo peto serijo bodo imeli strelci na programu  v nedeljo , ko bo tudi zaključek prvenstva.

Danes se  v poljskem mestu  Chorzow začenja evropsko prvenstvo B skupine v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, ki bo trajalo do  30. septembra. Za slovensko reprezentanco bo nastopil tudi Boštjan Vogrinčič iz Murske Sobote. Na prvenstvu bo sodelovalo 10 reprezentanc.  Prvi tekmi bo slovenske reprezentanca igrala   v torek 25. septembra proti Španiji in Poljski nato pa jo čakata v sredo 26. septembra še dvoboja proti Veliki Britaniji in Portugalski.  Zaključek prvenstva v golbalu je načrtovan za soboto 29. septembra.

Na Brdu pri Kranju je bilo žrebanje parov za četrtfinale slovenskega nogometnega pokala, kjer bo sodelovalo  samo še osem nogometnih ekip.  Za razliko od dosedanjih tekem  bodo ekipe za uvrstitev  v polfinalne  zdaj igrale po dve tekmi in sicer  eno v gosteh in eno doma. Žreb je določil, da bo soboška Mura igrala prvo  tekmo proti Gorici  najverjetneje 17. ali 24. oktobra, povratna tekma med Muro in Gorico pa bo v Murski Soboti 31. oktobra. V preostalih treh srečanjih pa bodo igrali: Krško – Aluminij, Maribor – Domžale in Koper – Olimpija.

V uvodni tekmi 8.kola v drugi slovenski nogometni ligi  sta v Ravnah na Koroškem Fužinar, ki ga vodi prekmurski rojak Mihael Bukovec in Nafto 1903 iz Lendave igrala 0:0. Po nepopolnem 8. kolu vodi na lestvici Nafta s 17.točkami, na drugem in tretjem mestu pa sta ptujska Drava in Bravo iz Ljubljane s 13.točkami. Beltinčani bodo svojo tekmo 8. kola igrali v svojem športnem parku jutri ob 16.uri proti ekipi Jadran Dekani.

V  članski prvenstveni tekmi v hokeju na travi  so Lipovci premagali Moravske Toplice s 5:0. Za Lipovce je dosegel dva zadetka: Martin Mesarič po enkrat pa so bili strelci: Dominik Mesarič, Boštjan Stanko in Luka Vegič. V nedeljo ob 15.uri bo članski dvoboj med Lipovci in Triglavom.

V Ljutomeru bo nocoj ob 19.uri  futsalski super pokal v dvoranskem nogometu, kjer se bosta pomerili ekipi Dobovca Pivovarne Kozel  in Litije. Zadnja dva super pokala v futsalu so dobili Litijani, ki imajo v svoji zbirki že osem naslovov, Dobovčani so doslej osvojili le eno lovoriko v tekmovanju za naslov super pokalnega zmagovalca.

Na Snežniku je bilo državno in pokalno  lokostrelsko prvenstvo  na katerem je sodelovalo 164 lokostrelcev iz 27 klubov. Uspešni so bili tudi člani Lokostrelskega kluba Lendava. V kategoriji dečkov je z instinktivnim lokom zmagal Niko Horvat s 408.krogi, peti je bil Nik Komaricki, ki je zadel 289 krogov. V veteranski kategoriji je bil z dolgim lokom drugi Zvonko Štampar, ki je zadel 355 krogov, z lovskim lokom pa je bil Bojan Štuhec s 405.krogi četrti in Branko Kuzma s 343.krogi peti. V pokalni tekmi se je z instinktivnim lokom Kristjan Horvat s 439.krogi uvrstil na drugo mesto.

Na 43. šahovski olimpijadi v Batumu v Gruziji od 24. septembra do 4. oktobra bo za slovensko moško reprezentanco prvič  igral tudi mednarodni šahovski mojster  Boris Markoja iz Turnišča , nekdanji član Šahovskega kluba Radenske Pomgrada iz Murske Sobote ,ki je zdaj član Železničarskega šahovskega kluba Maribor. Vodja moške ekipe, je   velemojster: Luka Lenič ob njem pa so še velemojstri: Jure Borišek, Jure Škoberne  in Matej Šebenik;  selektor reprezentance je Matjaž Mikac. 20 letni Boris Markoja iz Turnišča   bo v Gruziji doživel svoj olimpijski krst.

Na  šahovskem turnirju ob prazniku Krajevne skupnosti Fram je med 24. šahisti zmagala  Lea Števanec doma iz Rankovec, članica kranjskega šahovskega kluba , ki je zbral a7 točk in pol, na drugo mesto sta se uvrstila: Simon Špacapan iz Slovenske Bistrice in Tomaž Bajec iz mariborskega Branika, oba sta zbrala po 7 točk.