Domov

Šport in šah

6 oktobra 2018 Šport


V Győru na Madžarskem je bil atletski peteroboj pionirskih reprezentanc Madžarske, Češke, Hrvaške, Slovaške in Slovenije. Prvič je za slovensko reprezentanco tekmoval Maj Janža član Atletskega kluba Pomurje iz Murske Sobote   in dosegel dve odlični uvrstitvi. V teku na 300 metrov se je v času 35,98  Janža  uvrstil  na drugo mesto. Janža  je bil tudi član  mešane štafete   4 x 300 metrov, ki je prav tako zasedla drugo mesto. Slovenska atletska reprezentanca je v skupni uvrstitvi zasedla tretje mesto, zmaga je pripadla Češki, druga pa je bila Madžarska.

V Ljubljani je bilo balkansko prvenstvo v skvošu na katerem so nastopili tekmovalci iz petih držav. V konkurenci članic se je na drugo mesto uvrstila Sara Rojnik, pod rodu doma iz Veržeja,, ki zdaj živi v Ljubljani.  Rojnikova je v finalu naslov balkanske prvakinje izgubila proti Pavlini Radoš iz Hrvaške z rezultatom 2:1.

Na mednarodnem teniškem turnirju v Pekingu, z nagradnim skladom 8,3 milijonov dolarjev,  je v ženskih dvojicah Andreja Klepač članica Teniškega kluba Murska Sobota   s soigralko Španko Mario Jose Martinez Sanchez ostala brez polfinala. V četrtfinalu sta bili od slovensko španske naveze boljši drugi nosilki Čehinji: Andrea Sestina Hlavackova in Barbora Strycova z rezultatom 6:3 in 6:0.

V uvodni tekmi prvega kvalifikacijskega  kroga mladinske lige prvakov  mednarodne nogometne zveze je Sagma Olomuc  na Češkem premagala mladince Maribora z rezultatom 4:1. Za Maribor sta igrala tudi Žan Kolmanič iz Veržeja, do 67. minute pa je igral tudi Chris Cener, po rodu doma iz Pušče. Povratna nogometna tekma bo 24. oktobra v Mariboru.

V drugem kolu prve slovenske malonogometne lige na travi  lige ena sta v A skupini Pečarovci in Arko Ključarovci igrala 1:1. Strelca zadetkov na tekmi sta bila: Luka Kopunovič in Andrej Lotrič. V B skupini je bila tekma med Teksas barom Videm in  ekipo Geo Vipoll Stara nova vas  pri izidu 6:0 prekinjena zaradi  premajhnega števila  igralcev  pri gostih prekinjena. Za Videmčane so dosegli zadetke: Aljaž Tušak in Žan Kocuvan  po dva ter Timotej Vršič in Damir Lovrec.

V zaostalem srečanju prvega kola v prvi slovenski namiznoteniški ligi za člane je v Ljubljani Kajuh Slovan premagal ekipo Sobote z rezultatom 5:4. Odločilni dvoboj je v deveti igri izgubil Gregor Kocuvan čeprav je v dvoboju proti Domnu Peperku  vodil z 2:0. Za Soboto sta v dvoboju po dvakrat zmagala: Tomaž Roudi in Gregor Kocuvan , brez zmage pa je v dvoboju ostal Gaj Vidmar. Naslednjo tekmo bo Sobota igrala pred domačimi gledalci  v četrtek 11. oktobra proti ravenskemu Interdiskontu.

V Gornji Radgoni se je včeraj začelo  dvodnevno tekmovanje s standardno zračno puško za 22. pokal Gornje Radgone. Po prvem dnevu vodi posamično: Urška Kuharič iz Ormoža s 626,3. krogi druga  je Antonija Kosi iz Ljutomera s 617,8. krogi in tretji Uroš Maučec iz turniškega društva s 608,8 krogi. Moštveno po prvem dnevu vodijo tekmovalci Strelskega društva Štefan Kovač iz Turnišča s 1814,4. krogi pred II ekipo Športno strelskega društva Murska Sobota ,ki je zadela 1770,9 krogov.

V prvi radgonski medobčinski ligi malega nogometa  je v 7.kolu vodilno Lomanoše  premagalo Tiho vodo iz Gornje Radgone  s 6:2, druga Spodnja Ščavnica je bila boljša od Stavešinec z 2:1 tretji Podgrad pa je  premagal Radensko s 3:0. V drugi radgonski ligi  je vodilni Porkys iz Žepovec  premagala Lokavec s 5:1, drugi na lestvici Šenekar iz Spodnjih Ivanjec je premagal Negovo s 3:1 tretji Grabonoš pa je bil boljši od Vrčka iz Murščaka iz  z 9:2. V tretji radgonski ligi malega nogometa je v 7.kolu vodilni Teksas bar  iz Vidma  premagal radgonski Dinamo s 6:0.

V gruzijskem mestu Batumi je bila končana 43. šahovska olimpijada, kjer je sodelovalo 185 moških reprezentanc. V zadnjem kolu je Slovenija premagala Kubo s 2,5:1,5. Za slovensko reprezentanco je  pol točke prispeval tudi Turniščan Boris Markoja, ki je remiziral proti velemojstru Qendu Perezu. Naslov olimpijskega prvaka je osvojila  Kitajska pred Združenimi državami Amerike in Rusijo, vse reprezentance so zbrale po 18 točk. Slovenija se je uvrstila na 32. mesto z 12. točkami.   19 letni Boris Markoja je kot debitant  na članski   olimpijadi v  11. kolih   zbral  5 točk.

Na mesečnem mladinskem hitropoteznem šahovskem turnirju v Murski Soboti  je sinoči zmagal Dani Lenček Kranjec s 4.točkami, drugi je bil Nejc Hanc z dvema točkama in pol in tretji Joži Lenček Kranjec z dvema točkama.