Domov

Šport in šah

23 aprila 2019 Šport


Drugi dan svetovnega namiznoteniškega prvenstva, ki poteka v Budimpešti , je  Jan Žibrat z Mote  v posamični konkurenci utrpel poraz proti  Pak Nam Ngomu iz Hongkonga s 4:3 vendar je zaradi boljše razlike  v nizih osvojil prvo mesto v kvalifikacijski skupini ter se   uvrstil med 128 igralcev na glavni turnir.  Manj uspeha je imel Žibrat v igri dvojic z Darkom Jorgičem  saj sta v prvem kolu premagala  črnogorsko dvojico: Filip Radovič –  Filip Radulovič s 3:0 nato pa  v odločilnem dvoboju  izgubila s 3:1 proti  italijanski dvojici: Mihailu Bobocicu – Niagol Stoyanov s 3:1. V drugem kolu izločilnih bojev se je  s porazom morala posloviti tudi slovenska  dvojica: Bojan Tokić –  Deni Kožul saj ju je premagala slovaška dvojica  s 3:1.

V Ljutomeru so bile   pred 1500 gledalci prve letošnje kasaške dirke. Ob 145 letnici prirejanja kasaških dirk je v Ljutomeru  23.  slovenska vinska kraljica  Meta Frangež   sodelovala pri posaditvi cepiča potomke najstarejše trte sorte Žametne črnine ali Modre kavčine z mariborskega Lenta. V  vseh sedmih dirkah so bili med 42, kasači  zmagovalci člani Kasaškega kluba Ljutomer. V  prvi dirki 1600 metrov dolgi progi je zmagal Frodo S na vajetih Branka Slane, v drugi prav tako 1600 metrski progi je zmagal Lotmerk OZT na vajetih Reneja Hanžekoviča, tretjo dirko  na 2100 metrov dolgi progi je dobila Donina  na vajetih Janka Sagaja, četrto dirko prav tako na 2100 metrov dolgi progi je dobil Floto z Andrejem Antolinom, peto dirko na enaki razdalji je dobil Zseneroz z Mitjo Slavičem, šesto dirko ponijev je  dobil Pegas pod taktirko Aleksandra Zaletela iz Ljubljane .Zadnjo dirko  je dobil na 2200  metrov dolgi progi  Luther King na vajetih Jožeta Sagaja mlajšega in z najboljšim kilometrskim časom dneva 1:16,6.

V zaostalem 16. kolu prve slovenske ženske nogometne lige je Telemach GMT Beltinci v gosteh premagal Ankaran kar s 7:1. Za Beltinčanke je dosegla tri zadetke: Špela Kolbl  dva je prispevala k zmagi Sara Agrež po enega pa sta k zmagi dodali še Anja  Prša in Špela Rozmarič.  Na lestvici vodijo Beltinčanke z 48.točkami pred Olimpijo, ki ima 39 točk, na lestvici strelk pa z 39. zadetki vodi Špela Kolb iz Murske Sobote.  Beltinčanke bodo naslednje kolo igrale že v četrtek v Bratoncih  proti Cerkljam.

V zaostalih srečanjih  15. kola pomurske nogometne lige  sta Čarda  in Dobrovnik v Martjancih igrala  1:1. Goričanka  je v Rogašovcih premagala Križevce z 1:0. Na lestvici vodi zdaj Rakičan s 33.točkami pred Čardo, ki jih ima 32 na tretjem mestu pa je Radenska Slatina z 31.točkami.

Na kegljišču Triglava v Kranju je bilo državno prvenstvo v kegljanje za učence in učenke osnovnih šol. Po predhodnem regijskem tekmovanju za območje Pomurja je ma  finalu državnega prvenstva bil najboljši Žan Pirc iz Osnovne šole Kapela, ki je podrl 355 kegljev in postal državni podprvak. Nino Klemenčič iz Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci je s 294.podrtimi keglji zasedel 15. mesto. Na državnem prvenstvu so tekmovali in se solidno odrzali še; Sandra Jovičevič, Aljaž Ružič. Zala Podlesek, Timi Klobasa, Bine Pelcl in Albin Kurtovič vsi iz radenske osnovne šole.

Jpeg

Univerza Lomonosov iz Moskve  je v sodelovanju s Fakulteto za management  v Kopru  pripravila šahovski turnir na katerem je med 90 študenti iz 16 držav zmagal Milan Zajc iz Srbije  pred Vidom Dobrovoljcem iz Slovenije oba sta zbrala po 7 točk in pol. Na odlično tretje mesto se je uvrstil Jernej Skuhala iz Ljutomera član Radenske Pomgrada s 7.točkami. Organizatorji so najboljšim šahistom namenili tudi lepe praktične nagrade saj je Skuhala  dobil  za tretje mesto dve leti brezplačne šolnine in eno leto brezplačnega bivanja v Kopru.  Šahovski program je dopolnitev k magistrskem  študiju ekonomije in prvi takšen program v Evropi.