V etru
Srečanje na Murskem valu
Domov

Šport in šah

1 maja 2019 Šport


Slovenska odbojkarska reprezentanca U – 17 se v romunskem  mestu Ploesti v 2. kolu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu  ni uvrstila na finalni turnir stare celine.  V slovenski izbrani vrsti je igral tudi igralec Panvite Pomgrada  iz Murske Sobote  Dino Vinkovič. Reprezentanca Slovenije pod taktirko selektorja Zorana Kedačiča je po uvodnih dveh zmagah proti Danski s 3:0 in Estoniji s 3:1  utrpela poraz proti gostiteljski  Romuniji  tesno s 3:2. Na tekmi proti Romuniji je Dinko Vinkovič za slovensko reprezentanco dosegel solidnih 8 točk.

V končnici druge avstrijske lige v badmintonu je ekipa Asko Karnten premagala ekipo BSC Linz s 6:2 in si že skoraj zagotovila napredovanje v prvo avstrijsko ligo. Proti ekipi Asko Karnten sta za ekipo BSC Linz  igrala tudi Lendavčana Miha Horvat  in  Natalija Pešehonova.   Miha Horvat je v dvoboju v  moških in mešanih  dvojicah  ostal brez zmage, Natalija Pešehonova pa je s Petro Polanc  v ženskih dvojica premagala dvojico:  Jenny in Conno Ertl z 21:19, 19.21 in 21:12.

Na kolesarski dirki po Romandiji v Švici  je v prologu  na 3,87 km dolgi progi zmagal slovenski kolesar Jan Tratnik, drugi je bil Primož Roglič. Na dirki nastopa tudi prekmurski kolesar Simon Špilak, ki je na prologu  zasedel 59. mesto, četrti slovenski kolesar na dirki  Luka Pibernik  se je uvrstil na 112.mesto.

V prvi polfinalni nogometni pokalnega tekmovanja v Medobčinski nogometni zvezi Lendava je  prvoligaška Nafta 1903 v Veliki Polani premagala  tretjeligaško ekipo Polane s 6:0. Za Nafto 1903 so dosegli zadetke: Arpad Vaš, Vedran Vinko, Bence in Peter Grabant , Dino Cvrtila in Zsolt Balasz. Drugo polfinalno srečanje med  Črenšovci in Odranci bo 8. maja. Obe zmagovalni ekipi bosta v nadaljevanju tekmovali v pokalnem tekmovanju Nogometne zveze Slovenije.

V 16.kolu moravskotopliške lige  v malem nogometu so igrali: Ivanci – Prosenjakovci 2:0,  Strehovci – Vučja Gomila 3:0, Filovci – Motvarjevci 5:6 in Mlajtinci –  Noršinci 2:2. Na lestvici vodijo Mlajtinci pred Noršinci obe ekipi imata po 36 točk, tretji  so Filovci  na tretjem mestu s 30.točkami.

V 11. kolu pomurske lige v vrtnem kegljanju za upokojence so med člani igrali:  Murska Sobota – Kobilje  498:416, Bodonci – Mačkovci 512:505, Puconci – Črenšovci 487:430 in Beltinci – Moravske Toplice  454:510. Posamično  je Milan Oček iz Mačkovec podrl 122 kegljev, moštveno  vodi Murska Sobota pred Mačkovci in Bodonci.  V ženski konkurenci pa so igrali takole:  Murska Sobota- Kobilje 524:498, Bodonci – Mačkovci 525:491, Puconci – Črenšovci 466:403 in Beltinci – Moravske Toplice  417:441. Posamično je  bila najboljša Svetka Čerpnjak  iz Bodonec, ki je podrla kar 125 kegljev. Moštveno vodijo upokojenke: društva: Bodonci – Zenkovci – Brezovci  pred Kobiljem in Mursko Soboto.  Do konca  pomurske lige so ostala še tri kola.

V 5. kolu 29. posamičnega  državnega prvenstva v šahu, ki poteka v Radencih,  je mednarodni mojster Boris Markoja iz Turnišča remiziral  z velemojstrom Matejem Šebenikom iz Ljubljane prvim favoritom za naslov državnega prvaka.  Med ostalimi pomurskimi šahisti sta  v 5. kolu zmagala še  Jernej Skuhala in Martin Mohar. Remizirali so:  Matej Titan, Luka Šolmajer, Aljaž Škalič  in  Andre Keglevič. Po 5. kolu vodi Tim Janželj  z  Iga s 4,5 točkami, sledijo pa od 2. do 4. mesta: Matej Šebenik iz Ljubljane, Boris Markoja Turniščan ki je zdaj član  Železničarskega šahovskega kluba Maribora, in Jernej Skuhala iz Radenske Pomgrada.   Med ostalimi pomurskimi šahisti med 42. udeleženci  je 11. Matej Titan  13. Matej Grah   oba iz Radenske Pomgrada s 3. točkami. Luka Šolmarjer iz lendavske Rokade , Aljaž Škalič iz Radenske Pomgrada  in Martin Mohar iz Gornje Radgone pa imajo  po dve točki in pol.