Domov

Šport in šah

19 maja 2019 Šport


Včeraj smo    podrobno spremljali najbolj srčno prireditev v Sloveniji 39. maraton treh src v Radencih, kjer je sodelovalo okrog 70000 udeležencev iz 22 držav. Na najdaljših razdaljah na 42 in 21 km dolgih progah so bili po pričakovanju zmagovalci  Kenijci a brez rekordnih dosežkov. Edino zmago med pomurskimi tekači je osvojil v teku na 10 km Aleš Zver iz Odranec,   Med ostalimi pomurskimi tekači je bil  na 10 km Dejan Preindl iz Bratonec peti in David Gjergjek iz  puconske Keme  šesti.

V ženski konkurenci je bila v teku na 10 km tretja  Andreja Gorčan iz Veščice, ki je tekla za Savo turizem, Marija Števanec iz Zavarovalnice Triglav  je bila  deveta.

Na 5  km dolgi progi je bil med člani peti Matjaž Robert iz Pomgrada, Marko Bagari iz Murske Sobote  je bil šesti. Med članicami je  bila Vesna Hozjan s Hotize tretja.

Ker je štel  tek na 21 km za državno prvenstvo povejmo ,da je bila v absolutni konkurenci  med Pomurkami  Tjaž Žalig iz Atletskega kluba  Pomurje  13., med člani na 21 km pa je bil v absolutni konkurenci Matej Fujs iz Lemerja deseti.

Pomurci so tekli tudi na 42 km dolgi progi  kjer je bil Andrej Kodelja iz  Skupine Pomgrada  17.ti, med članicami je bila na 42 km dolgi progi  Sonja Sukič iz Skupine Pomgrada peta in Smilja Rosič iz Tekaške sekcije Radenske deveta.

V zadnji strelski tekmi na evropskem pokalu v danskem Arhusu je reprezentanca Slovenije v postavi Rajmond Debevec, Robert Markoja in Dušan Ziško s standardno zračno puško velikega kalibra  60 leže z  1871. krogi zasedla  četrto mesto in le za tri kroge zgrešila medaljo.  Zmagala je Švica s 1793.krogi.  Med posamezniki je Rajmond Debevec iz Olimpije  s 599.krogi izenačil državni rekord ter se v finalu uvrstil na tretje mesto. Robert Markoja je bil s 593.krogi deseti, Dušan Ziško iz tišinskega strelskega društva  je zadel 591 krogov in ostal brez nastopa na posamični tekmi. 

Na mednarodni kolesarski dirki po Kaliforniji je v zadnji etapi dolgi 141 km Simon Špilak, član ruske Katjuše zasedel  27. mesto, v skupni uvrstitvi je zmagal 20 letni slovenski kolesar Tadej Pogačar, Špilak  se je ob koncu uvrstil na solidno šesto mesto.

V  34. kolu prve slovenske nogometne lige Telekom je Mura v soboški Fazaneriji v    pred blizu 2500 gledalci premagala Gorico s 3:0, že ob polčasu je Mura vodila z 2:0. Za Muro je dosegel zadetka Amadej Amaroša v  27. in 30. minuti, končni izid tekme  je dosegel novinec v ekipi Jan Šporn v  90. minuti tekme. Gostje iz Nove Gorice so dvakrat zadeli vratnici, v prvem delu je to uspelo v 44. minuti Kristjanu Šipku, v drugem polčasu pa je zadel vratnico še Etien Velikonja, tudi muraši so zadeli eno vratnico, ki jo je v 83. minuti zadel Luka Bobičanec.

Na lestvici ,  dve koli pred  koncem lige,  vodi Maribor s 75. točkami, Olimpija jih ima na drugem mestu 66, tretje Domžale so zbrale  57 točk, Mura je četrta z 51.točkami in Celje peto z 48. točkami.

Naslednje kolo v prvi ligi  bo že v sredo  22. maja ko bo Mura gostovala pri Olimpiji, Celje  bo igralo doma proti Rudarju, v zadnjem kolu v soboto 25.maja bo Mura v Murski Soboti v tekmi  s Celjani odločala o tem kdo bo četrti in  igral kvalifikacije za  evropsko ligo.

V 29.kolu 2. slovenske nogometne lige  je Nafta 1903 v Novem mestu premagala Krko s 3:1. Za Nafto so dosegli zadetke: Alen Ploj, Stjepan Oštrek in Jaka Bezjak. Manj uspeha so bili Beltinčani, ki jih je pred domačimi gledalci premagal ravenski Fužinar s 3:1. Edini zadetek za Beltince je dosegel  Samo Žalik. Na lestvici vodi  Bravo iz Ljubljane s 66.točkami, drugi Tabor jih ima 63, Nafta na petem mestu je zbrala 47 in Beltinci na 10. mestu 31 točk.

V 25.kolu 3. slovenske nogometne lige ,vzhod je v Gornji Radgoni Turnišče premagalo Radgono s 3:1. Za Radgončane je dosegel zadetek Alen Klobasa, za Turnišče  so bili strelci zadetkov: David Zupančič, Blaž Kuznicov in Erik Lutar.

V nižjih nogometnih ligah   so igrali takole: Cven – Hodoš  3:2, Bakovci – Serdica Kleparstvo Šinko  4:2, Apače – Tišina 5:1, Pušča – Šalovci 5:0 in Renkovci –  Zvezda Dolina 2:3.

V 3. kolu druge slovenske teniške lige je v Murski Soboti ekipa Teniškega kluba Murska Sobota premagala Krško s 4:1. Za Mursko Soboto so zmagali posamično:  Marino Kegl, Matjaž Hanžel, Rene Heric in dvojica: Marino Kegl –Matjaž Hanželič.

Na mednarodnem  Bregantovem memorialu  v tenisu, ki poteka v Mariboru je med 14 letniki  Žiga Švec iz Lemerja, član Teniškega kluba Murska Sobota v  polfinalu izgubil proti Avstrijcu  Sebastianu Sorgerju z rezultatom 6:4 in 7:6. Mladi Švec, ki prvo leto nastopa med 14 letniki je tudi z uvrstitvijo v polfinale dosegel lep mednarodni uspeh.

Na mednarodni rokoborski tekmi v Subotici je med kadeti iz 10 držav s slovensko reprezentanco  Nejc Gomboc v kategoriji do 71 kg zasedel prvo mesto. Žan Perko je v tej kategoriji zasedel peto mesto, Nikola Simonković  je bil v kategoriji do 65 kg osmi.

Na mednarodnem namiznoteniškem turnirju za veterane  v Čakovcu je med 70 igralci  med veterani nad 60 let starosti zmagal Jože Žekš iz Rakičana, član Namiznoteniškega kluba Sobota. Žekš  je v finalu premagal Kruna Ipšo s 3:1.

Prvi tekmovanja v športnem ribolovu v državni A ligi je v Sveti Trojici  moštveno bila osma Ribiška družina Murska Sobota, najboljši posameznik v ekipi je bil Tadej Panker, ki je v svojem sektorju zasedel drugo mesto. Gornja Radgona je zasedla 12. mesto, najboljši v ekipi je bil Emil Kukovec s šestim mestom v svojem sektorju.  

V 6. predzadnjem kolu  državne ženske šahovske lige, ki poteka v Murski Soboti  je Železničarski šahovski klub Maribor  premagal Radensko Pomgrad z 2:1. Edino zmago za soboško ekipo je osvojila Barbara Skuhala. Danes v zadnjem kolu igra Radenska Pomgrad proti Kočevju. Šahistke Kočevja  so premagale Komendo  z 2,5: 0,5 točke. Za Kočevje je  zmagala tudi Maja Vučko doma iz Ižakovec.

V  Murski Soboti  so včeraj odigrali 6. kol v prvi državni šahovski ligi, kjer sodeluje 19 ženskih ekip.  Po šestih kolih vodi Posočje z 10,5 točkami,  Radenska Pomgrad za katero igrata: Ema in Alina Lukač je na četrtem mestu z 8.točkami, peta je Rokada iz Lendave z Brigito Nerat in Marto Marič s  7.točkami, deseta pa je Gornja Radgona z Alenko Kavčič in Zalo Zorko s  6.točkami.

Mladinski informativni klub Murska Sobota  in Radenska Pomgrad sta v soboškem Mikku pripravila  12. šahovski turnir za osnovnošolce. Med 37. šahisti je zmagal Jaka Kočar iz Osnovne šole Tišina drugi je bil Dani Lenček Kranjec iz Osnovne šole Fokovci oba sta zbrala po 6 točk. Na tretje mesto se je uvrstil Rene Žižek iz Osnovne šole Tišina s petimi točkami in pol.