Domov

Šport in šah

14 julija 2019 Šport


Na stadionu za speedway v Petišovcih je bila včeraj  pred blizu 800 gledalci tretja  odprta   in hkrati zadnja dirka za posamično državno prvenstvo  v speedwayju. Zraven slovenskih voznikov so med 17. tekmovalci bili tudi spidvejisti  iz Nemčije, Madžarske, Hrvaške, Italije, Bolgarije, Danske in Avstralije. Na zadnji dirki je presenetljivo zmagal Matic Ivačič iz Krškega z 18.točkami drugi je bil Matej Žagar iz Ljubljane s 16.točkami  in tretji Matias Nielsen iz Danske s 14.točkami. Med lendavskimi vozniki se je Dalibor Bot uvrstil na  15. in Dario Vogrinec na 16. mesto. Ker sta se po treh dirkah Matic Ivačič in Matej Žagar izenačila po točkah je o državnem prvaku odločala dodatna vožnja ,ki jo je  dobil Matej Žagar in tako osvojil 18. naslov državnega prvaka.

Na olimpijskem strelišču v Rakičanu poteka dvodnevno državno prvenstvo  v streljanju na glinaste golobe na katerem sodeluje 42 strelcev in devet ekip.  Po prvem dnevu, ko so  strelci opravili s tremi serijami po 25 zadetkov  je med člani v vodstvu  Denis Vatovec iz Vrhnike s 70.zadetki, drugi je Boštjan Maček iz Strelskega društva Štefan Kovač – trap iz Murske Sobote  z 68. zadetki, na sedmem mestu  je Tadej Kostanjevec  iz Gornje Radgone s 64. zadetki. Med mladinci po prvem dnevu vodi  Rene Maček s 65. zadetki. Med strelci zunaj konkurence vodi Milan Pelcl iz Gornje Radgone z 59. zadetki. Moštveno vodijo strelci  Trap kluba Brda s 184. zadetki,  Murska Sobota ima na petem mestu 178 zadetkov in Gornja Radgona na sedmem mestu 173 zadetkov. Danes čakata strelce v Rakičanu še dve seriji in finalni nastop.

Začela se je 29. sezona v prvi slovenski nogometni ligi Telekom. Včeraj sta bili odirani dve tekmi. Aluminij je v   gosteh premagala novinca Tabor Sežono z 2:0. Največje presenečenje pa so pripravili Gorenjci, kajti kranjski Triglav je v Mariboru premagal aktualne državne prvake z 2:1. Za Maribor je igral tudi Žan Kolmanič iz Veržeja.  Mura bo nocoj ob 19. gostovala pri Celjanih.

Nogometaši  madžarskega drugo ligaša Tiszakecses  so na Hotizi  v prijateljski pripravljalni nogometni tekmi pred 300 gledalci z zadetkoma Krisztjana Zadorja v 71. in 82. minuti premagali drugo ligaško  Nafto 1903 iz Lendave. Lendavčani so imeli ob polčasu ugoden  izid 0:0.

V prijateljski mednarodni tekmi v hokeju na travi je v Lipovcih ženska reprezentanca Hrvaške premagala reprezentanco Slovenije s 6:0. Za Hrvaško  je dosegla dva zadetka: Eva Litvić po enega pa so k zmagi prispevale: Petra Hrupec, Dora Lakančić, Anamarija Šuliček in Una Litvić.

Na mednarodnem teku z naslovom »Nočna desetka« je v Zagrebu na 10 km dolgi progi med 705 tekači zasedel  v svoji starostni kategoriji tretje mesto Dejan Preindl iz ekipe Prevozi bolnikov Bratonci. V absolutni konkurenci se je  Preindl v Zagrebu uvrstil na 28. mesto.

V Portorožu je bil končan  13. mednarodni šahovski turnir na katerem je med  88. šahisti iz 18 držav zmagal velemojster Luigi Pier Basso iz Italije s 7,5 točkami. Med pomurskimi šahisti se je Dezider Ivanec iz lendavske Rokade  uvrstil na 20. mesto, Tomislav Gruškovnjak iz Radenske Pomgrada iz Murske Sobote  se je uvrstil na 21. mest oba s 5,5 točkami.. V kadetski konkurenci je bil Janos Ivanec peti s 5,5 točkami, Sava Ivanec  se je uvrstila na 20. mesto z 2,5 točkama.

Na 19. šahovskem turnirju za naslov prvaka Gornje Radgone je zmagal Silvester Puntigam s 6.točkami, drugi je bil Marko Jenuš s petimi tretje mesto pa sta si razdelila Matjaž Husar  iz Jurij Ojsteršek s tremi točkami.