Domov

Šport in šah

28 avgusta 2019 Šport


V dvorcu Rakičan je bila sinoči otvoritev odprtega državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, kot generalke pred svetovnim prvenstvom, ki bo prihodnje leto v Pomurju. Letos bo na prvenstvu sodelovalo 37 ekip iz 16 držav, iz dveh pomurskih klubov bodo tekmovali: Branko Ambrožič in Dejan Buzeti iz Balonarskega kluba Bakovci in Radoš Švagelj iz Balonarskega kluba Roto Murska Sobota. Ob otvoritvi so opravili tudi krst novega slovenskega balona Kubiček XR22, ki so ga poimenovali Štrkec. Tekmovalni poleti bodo trajali do nedelje in sicer zjutraj ob 6. in zvečer ob 18. uri.

V 3. kolu evropskega odbojkarskega prvenstva za članice je  reprezentanca Italije, aktualna svetovna podprvakinja, v Lodžu premagala Slovenijo s 3:0. Za dvoboj je značilno, da se je prvi niz končal s 27:25 za Italijanke in da so Slovenke v nizu vodile s 24:22.  V zadnji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva bo reprezentanca Slovenije, katere članica je tudi Veronika Mikl iz Ljutomera, nocoj ob 20. igrala proti Ukrajini, ki je še brez zmage.

Izjemne predstave hokejistke Petre Dervarič članice Hokejskega kluba Moravske Toplice in slovenske reprezentantke so opaziti tudi pri zagrebški Mladosti. Petra Dervarič je dobila povabila  za enoletno  nastop pri  zagrebških hokejistkah kjer bo trenirala ob koncu tedna sicer pa se bo še naprej družila z igalkami Moravskih Toplic.   Ekipa Mladosti je aktualni prvak Hrvaške, sicer pa je dobila v svoji karieri Petra Dervarič  že ponudbo za nastopanje v Belgiji a se takrat ni odločila za  igranje v Belgiji.

V petek 30.avgusta bo slovenska ženska članska reprezentanca igrala prvo tekmo v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. Tekma med Slovenijo in Rusijo bo  v petek ob 20. v Velenju, druga pa bo v torek 3. septembra v Dravogradu proti Kosovu. Selektor Borut Jarc  s trenerko Nušo Ladinek je v reprezentanco povabil tudi pet  igralk Ženskega nogometnega kluba Nona Pomurje in sicer: Špelo Kolbl, Kajo Korošec, Saro Makovec, Anjo Prša in  Špelo Rozmarič.  Med izbrankami selektorja je tudi kapetanka Mateja Zver iz Gornje Bistrice sicer članica avstrijskega prvaka St. Pőltna.

Slovenski nogometni  selektor mlade reprezentance igralcev starih do 21 let  Primož Gliha je izbral igralce za mednarodno prijateljsko  tekmo proti Franciji, ki bo 8. septembra v Mariboru.  Med 18 igralci, ki so dobili povabila za nastop v reprezentanci je tudi Tomi Horvat iz Turnišča sicer stalni član soboške Mure v prvi slovenski nogometni ligi Telekom.

Mladi igralci Badmintonskega kluba Mladost iz Lendave so bili na enotedenskih pripravah za novo tekmovalno sezono na Ravnah na Koroškem. Skupno z Lendavčani so vadili tudi igralci Konexa   in Karizme z Raven na Koroškem. V druščini 45 igralcev pa je bil tudi lendavski badmintonski trener Denis Pešehonov.

V Dobrni se je včeraj začelo tekmovanje v  28. državni šahovski ligi za mladince in mladinke. Mladinci Radenske Pomgrada iz Murske Sobote so bili v prvem kolu, danes pa jih čaka dvoboj s Krko iz Novega mesta.  V konkurenci mladink  je v prvem kolu Celjski šahovski klub premagal Radensko Pomgrad  s 1,5:0,5. Za soboško ekipo je remizirala Ema Lukač. Danes igrajo soboške šahistke proti Domžalam.