Domov

Šport in šah

28 marca 2021 Šport


Med osrednjimi športnimi dogodki v Sloveniji je te dni zagotovo Evropsko nogometno prvenstvo mladih reprezentanc do 21. leta starosti, ki poteka na igriščih v Sloveniji in na Madžarskem. Sinoči so svojo drugo tekmo predtekmovanja odigrali mladi slovenski nogometaši in iztržili nedoločen izid 1:1 proti Češki. Slovenija je povedla v 32. minuti z zadetkom Aljoše Matka, končni izid pa je bil postavljen v 86.minuti, ko je Slovenija z avtogolom Prelca nesrečno prejela zadetek za končnih 1:1. Za izbrano vrsto je vseh 90 minut odigral tudi Žan Kolmanič iz Veržeja. Na drugi tekmi sta se Španija in Italija razšli brez zadetkov 0:0. Na lestvici po dveh krogih vodi Španija s štirimi točkami, Češka in Italija sta jih zbrali po 2, Slovenija na četrtem mestu pa ima 1 točko. V zadnjem krogu sta na sporedu tekmi Španija – Češka in Slovenija – Italija.

Članska izbrana vrsta pa je v drugem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju 2022 igrala v ruskem Sočiju in izgubila proti domači reprezentanci z 2:1. Edini zadetek za Slovenijo je dosegel Josip Iličić v 36. minuti, ko je znižal izid na 2:1. Za Slovenijo je nastopil tudi Prekmurec Damjan Bohar iz Mačkovec, ki je v igro vstopil v 75. minuti.

Nogometaši Mure so, brez reprezentantov, gostovali v Koprivnici in tamkaj izgubili prijateljsko nogometno tekmo proti hrvaškemu prvoligašu Slavenu Belupu z 1:0. Edini zadetek za Slaven Belupo je dosegel Nemanja Glavčič v 60. minuti tekme.

V uvodni nogometni tekmi 14.kola 2. slovenske nogometne lige je v Beltincih vodilna ekipa Kalcer Radomlja z 2: 0 premagala Klimo Tratnjek Beltince. Zadetka za ekipo Kalcerja sta dosegla: Senad Jarović in Luka Guček. Nafta igra danes proti Brdom.

Na mednarodnem strelskem tekmovanju v Wroclavu na Poljskem je prvi dan tekmovanja Robi Markoja iz Turniškega strelskega društva v z malokalibrsko puško v trojnem položaju zasedel osmo mesto.

Na olimpijskem strelišču v Rakičanu je Strelsko društvo Štefan Kovač iz Murske Sobote pripravilo prvo kolo državne lige  – vzhod v streljanju na glinaste golobe. Moštveno je zmagala ekipa soboškega strelskega društva v postavi: Evgen Pap ter Rene in Boštjan Maček s 189.zadetki. Drugi je bila Rudar iz Globokega s 181. zadetki, tretji Trap Ormož s 173. in četrto Športno strelsko društvo Gornja Radgona v postavi: Milan Pelcl, Tadej Kostanjevec in Milan Svetec s 168. zadetki. Posamično je v prvi ligi zmagal Boštjan Maček, peti je bil Evgen Pap, oba iz soboškega društva in šesti Tadej Kostanjec iz radgonskega društva. Med mladinci je zmagal Rene Maček, ki je bil tudi tretji v drugi ligi posamično. V 2.kolu prve A državne lige v streljanju z zračno puško je v Murski Soboti domače strelsko društvo Sobote premagalo Strelsko društvo Lotrič iz Železnikov s 4:2. Pri soboški ekipi sta bila najboljša Patrik Farkaš s 617 krogi in Jure Sočič s 616,6 krogi. V prvi strelski ligi A z zračno pištolo so Juršinci v Turnišču premagali ekipo Strelskega društva Štefana Kovača s 5:1, pri Turniščanih je Avgust Horvat zadel 552 krogov.V 2. kolu prve B državne lige v streljanju z zračno pištolo je ekipa I. Pohorskega bataljona iz Ruš v Murski Soboti premagala gostitelje s 5:1. Pri soboški ekipi je največ krogov – 550 zadel Darko Balažic.

Slovensko prvenstvo v krosu pri Expanu je v neprijetnem vremenu privabilo v Mursko soboto okrog 140 tekačev, domači tekmovalci dveh pomurskih ekip pa se z nastopom niso najbolje odrezali. Med člani na kratkem krosu na 3.000 metrov dolgi progi se je Matjaž Rus uvrstil na 10.mesto, pri članih na 10.000 metrov pa je bil Boštjan Cipot, oba iz Pomurja, 15.ti. V mlajših kategorijah je bila med mlajšimi mladinkami na 3.000 metrov dolgi progi Marija Lucija Rengeo in Pomurskega atletskega kluba Goričko iz Murske Sobote 19. in Lara Horvat iz Pomurja 20. Med mlajšimi mladinci je bil prav tako na 3.000 metrov Tvit Trajbarič 24. in Jakob Nemec, oba iz Pomurja, 30.

V 4.kolu prve slovenske namiznoteniške lige za člane je v Puconcih v derbiju kola Železničarski klub Maribor premagal Kemo s 5:2. Za Kemo sta po enkrat zmagala Damjan Zelko in Tomaž Pelcar; pri Mariborčanih pa je eno zmago k uspehu v derbiju dodal tudi Tomaž Roudi iz Črenšovec. InterDiskont je na Ravnah na Koroškem premagal Kajuh Slovan s 5:1. Za Korošce je dvakrat zmagal tudi Pucončan Mitja Horvat. V ženski konkurenci je I. ekipa Vesne iz Ljubljane premagala puconsko Kemo s 5:0.

V 3.kolu 2. slovenske odbojkarske lige za člane je II. ekipa Calcita Volleya premagala II. ekipo Panvite Pomgrada iz Murske Sobote s 3:0, kar je prvi poraz soboških odbojkarjev. Na lestvici je soboška odbojkarska ekipa s tekmo manj na 7. mestu s tremi točkami, Kamničani pa vodijo z 9.točkami.

V ženski konkurenci 2. slovenske odbojkarske lige – vzhod so igralke Muranie gostovale v Mariboru pri II. ekipi Nove KBM Branik in bile poražene s 3:0. Lendavske odbojkarice so trenutno na 11. mestu in so še brez zmage.

Železničarski šahovski klub Poligram Maribor, ki ima v svojih vrstah tudi pomurske šahiste, kot edini slovenski klub sodeluje v spletnem evropskem pokalu v šahu. Med 10.ekipami so po prvem dnevu tekmovanja Mariborčani na drugem mestu s 13. točkami. Za Mariborčane je Boris Markoja iz Turnišča osvojil tri točke in pol, Jernej Skuhala iz Ljutomera pa je zbral tri točke. Tekmovanje bo trajalo do 31.marca.