V etru
Druga jutranja kronika
Domov

Šport in šah

23 maja 2021 Šport


V zadnjem, 36.kolu, kolu prve slovenske nogometne lige Telekom je Mura pred 3500 gledalci, v tekmi za državnega prvaka v Ljudskem vrtu, premagala Maribor s 3:1 in se prvič okitila z naslovom državnega prvaka v nogometu. Za Muro so dosegli zadetke: Klemen Šturm, Mihael Klepač in Luka Bobičanec iz 11 metrovke, častni zadetek za Maribor pa je dosegel Jan Mlakar, ki je tik ob koncu prvega polčasa izenačil na 1:1. Na lestvici sta Mura in Maribor zbrala po 63 točk a je bila Mura boljša v medsebojnih srečanjih, tretja na lestvici je je Olimpija z 59.točkami, ligo zapušča Gorica.

V 22. kolu 2. slovenske nogometne lige je v ligi za prvaka Nafta 1903 iz Lendave v Velenju premagala Rudar z 2:1. Za Nafto je dosegel oba zadetka Rok Pirtovšek. V ligi za obstanek je Primorje v Ajdovščini premagalo Klimo Tratnjek Beltince s 4:0. Naslov prvaka je osvojil Kalcer Radomlje s 50. točkami in se uvrstil v prvo ligo, Nafta je na tretjem mestu s 44 točkami, Beltinčani pa so na 14. mestu zbrali 22 točk.

Na teniškem turnirju v Parmi z nagradnim skladom 235.000 eurov je Andreja Klepač, članica Teniškega kluba Murska Sobota, v finalu ženskih dvojic s Hrvatico Darjo Jurak ostala brez nove zmage in devete turnirske v karieri. Slovensko hrvaško dvojico je premagala ameriška dvojica: Gauff – McNally, slednji sta zmagali s 6:3 in 6:2.

Na mednarodnem konjeniškem tekmovanju v preskakovanju ovir v Zagrebu je Katarina Fišer iz Murskih Črnec, članica Kluba Hiša konj iz Pernice, med 48 tekmovalci dosegla izjemen uspeh s prvim mestom na višini 100 – 105 cm na konju Maugatai.

Na mednarodnem nočnem atletskem mitingu v Waidhofnu v Avstriji je Urška Martinec, članica Atletskega kluba Pomurje iz Murske Sobote, v teku na 3000 metrov s časom 10:15,67 zasedla četrto mesto.

Na evropskem strelskem prvenstvu, ki se je v četrtek začelo v Osijeku in bo trajalo do 6. junija, je Jure Sočič, član Športno strelskega društva Murska Sobota, s standardno zračno puško med mladinci zadel 611,7 krogov in zasedel 33. mesto.

V slovenski ligi v hokeju na travi je v Predanovcih Triglav premagal Moravske Toplice s 6:0. Za Triglav je dosegel dva zadetka: Alan Nemec, po enega pa Alen Balaž, Tadej Mikola, Nejc Potokar in Žan Zrinski.

V 3. kolu prve državne lige vzhod v streljanju s puško šibrenico je v Rakičanu zmagal Rudar iz Globokega s 187 zadetki. Športno strelsko društvo Gornja Radgona je v postavi: Tadej Kostanjevec, Milan Pelcl in Milan Svetec mlajši s 166 zadetki bilo tretje, strelci Štefana Kovača – trap iz Murske Sobote pa so brez Boštjana Mačka v postavi Evgen Pap, Denis Pojbič in Rene Maček s 164. zadetki zasedli peto mesto. V posamični konkurenci je bil v prvi ligi Tadej Kostanjevec iz Gornje Radgone tretji in Marko Miljevič iz soboškega društva peti. V drugi ligi je bil Milan Pelcl osmi in Stanislav Rojko, oba iz Gornje Radgone osmi.

Na streliščih v Ormožu, Črenšovcih in v Murski Soboti je bilo strelsko prvenstvo severovzhodne regije s standardno zračno puško in pištolo. S puško posamično je zmagal Mitja Černi iz Gančan s 623,5. krogi pred Robertom Markojo iz turniškega društva s 620,3. krogi, tretji je bil Žan Kelenc iz Črenšoec s 618,5. krogi. Moštveno so zmagali Turniščani v postavi: Robert Markoja, Tadej Žalik in Uroš Maučec pred Črenšovci in Ljutomerčani. Z zračno pištolo se je na tretje mesto uvrstil Avgust Horvat iz turniškega društva s 542. krogi, moštveno so zmagali strelci Jožeta Kerenčiča iz Miklavža pred Športno strelskim društvom Murska Sobota in strelci Kovinarja iz Ormoža.

V 4. kolu 2. slovenske namiznoteniške lige je II. ekipa Keme v Kranju v vnaprej odigranem srečanju premagala ekipo B – 2 s 5:0. Za Kemo sta po dvakrat zmagala Jure Smodiš in Nino Šegula, enkrat pa Jan Lipič. II. ekipa Mengša je premagala Soboto s 5:2. Za Soboto sta zmagala Gregor Kocuvan in Miha Jamšek. V drugem srečanju dneva  je Sobota premagala v Kranju ekipo B – 2 s 5:0. Za Soboto sta po dvakrat zmagala Gregor Kocuvan in Miha Jamšek in enkrat Smiljan Mekicar. Mengeš je premagal Kemo s 5:2, za Kemo sta po enkrat zmagala: Jure Smodiš in Nino Šegula.

V zadnjem kolu 2. slovenske odbojkarske lige – vzhod za članice je Murania v Lendavi premagala Korvolley Mislinjo s 3:2. Naslov prvaka je osvojila ekipa Turbine iz Selnice pred Prevaljem, obe ekipi sta zbrali po 30 točk, Murania iz Lendave je zasedla 11. mesto s 5. točkami.

V Celju je bilo državno prvenstvo Zveze za šport invalidov Slovenije v steznem kegljanju, kjer so bili uspešni tudi člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota. V ženski konkurenci je v kategoriji vida B 1 Silva Mlinarič bila druga, v kategoriji vida B -2 je Marija Jurančič zmagala, podobno kot Jelka Orban v kategoriji vida B – 4, ki je podrla kar 641 kegljev. V moški konkurenci se je najbolje uvrstil Anton Topolnik, ki je v kategoriji vida B – 2 zasedel drugo mesto.

Na 24. moštvenem državnem prvenstvu v šahu za mlade kategorije U – 16 je na Otočcu v 3. kolu Pomgrad igral proti II. ekipi Poligrama Maribor 1:1. Za ekipo Pomgrada je zmagala Ema Lukač.