V etru
Mijmo grede
Domov

Štipendija Za ženske v znanosti tudi letos Pomurki

8 marca 2019 Aktualno Novice


Na današnji mednarodni dan žensk bosta L’Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO na slovesni podelitvi štipendij L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2019 trem perspektivnim mladim raziskovalkam podelila štipendijo v višini 5.000 evrov. Priznanje za svoje izjemno raziskovalno delo, ki odraža znanstveno odličnost, zavzetost in skrb za družbo, bodo poleg analizne kemičarke Barbare Petovar, ki prihaja iz Gornje Radgone, prejeli še farmacevtka Janja Mirtič in biologinja Katja Uršič.

27-letna Barbara Petovar opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih. Zaradi vse bolj razvite industrije, prometa in vse več odpadkov se v okolju kopičijo različne težke kovine. Te se postopoma nalagajo v vseh organizmih, med drugim pa škodijo tudi človeku. Barbara Petovar tako v okviru doktorskega študija na Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ocenjuje že razvite metode za analizo težkih kovin v sledovih in razvija nove senzorje, pripravljene s kombinacijo bizmuta in antimona. Ti so poceni, enostavni in hitra metoda za analizo. Hkrati pripravlja tudi nov senzor za detekcijo vodikovega peroksida. Prejemnica štipendije pravi, da ji je razgibano delo znanstvenice všeč, na razpis za štipendijo L’Oréal–UNESCO »Za ženske v znanosti« pa se je prijavila, saj ji je to predstavljajo izziv: »Želela sem kandidirati in si dokazati, ali se dovolj trudim. Dejstvo, da sem prejela štipendijo, mi pomeni potrditev, da sem na pravi poti. Hkrati je to nagrada za moje delo in velika motivacijo za naprej.«

Program v Sloveniji deluje od leta 2006 in je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«, ki že več kot 20 let nagrajuje znanstveno odličnost žensk po celem svetu. Poleg nacionalnih programov v 117 državah vsako leto podelijo tudi 15 mednarodnih štipendij za mlade raziskovalke ter pet mednarodnih nagrad za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.