V etru
Nočni glasbeni program
Domov

Štorklje izginjajo iz Prekmurja

27 julija 2021 Aktualno Novice


Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) od leta 1999 vsako leto popisuje populacijo belih štorkelj oziroma parov štorkelj v Sloveniji. Kot je povedal direktor DOPPS-a Damijan Denac, se je v teh letih število parov bele štorklje povečalo. Leta 1999 je v Sloveniji gnezdilo 200 parov, lani 259. Povsod po Sloveniji je število parov ali konstantno ali se je povečalo, le v Prekmurju počasi, a vztrajno upada.

Bela štorklja je namreč začela naseljevati območja, kjer tradicionalno ni gnezdila. Iz Prekmurja se širi proti severozahodu, vse tja do Gorenjske. Najdemo jih na Savski ravni, pa na Dolenjskem podolju, Beli krajini, Ljubljanskem barju, Krški ravni. »Je pa treba poudariti, da bela štorklja iz svojega tradicionalnega naselitvenega območja, Prekmurja, počasi, a vztrajno izginja. Tako je na murski ravni leta 1999 gnezdilo 87 parov belih štorkelj, lani le še 55 parov,« razlaga Denac.

Vzroki za spremembe so po besedah direktorja DOPPS-a Damijana Denca zaradi sprememb v okolju, predvsem pri virih hrane. Štorklja se hrani z žuželkami, malimi sesalci, dvoživkami, ki jih najpogosteje lovi na travnikih. Ker pa je zaradi intenzivne kmetijske obdelave travnikov v Prekmurju ostalo zelo malo, tudi hrane ni dovolj.  

»Skrb zbujajoče je, da se posledice odražajo pri vrsti, ki niti ni velik ekološki specialist, ki ima dokaj širok spekter plena, ki ga lovi. In če začne upadati vrsta, ki ni specialist, pomeni, da je generalno stanje biodiverzitete na tem območju zelo slabo.«

Bela štorklja je dolgoživeča vrsta, živi do 20, 25 let, ki se vrača vsako leto nazaj v isto gnezdo. Vsako leto znova se obnovi partnerska vez med samcem in samico, zelo pogosto se zgodi, da se na istem srečata isti štorklji, ki sta tam gnezdili že prejšnje leto. »A ta partnerska vez traja samo med gnezdenjem, med skrbjo za mladiče, ko ti dorastejo in odletijo in se štorklje selijo, se vezi pretrgajo in se par več ne druži. Je pa velika verjetnost, da se naslednje leto srečata na starem gnezdu,« pojasnjuje Denac.

Mladiči se za razliko od staršev ne vračajo v gnezdo, v katerem so se izvalili, ampak se naseljujejo drugje, lahko tudi v drugih državah. Običajno spletajo svoja, tako imenovana poskusna gnezda, ki jih je lahko več, tudi do deset. Lahko se vrnejo v eno od starih gnezd, lahko spletejo novo. »Dogajajo se tudi pretepi med štorkljami, denimo če bi mlad par želel zasesti staro obstoječe gnezdo, ga njegov ‘lastnik’ samec brani. Včasih se takšni intenzivni pretepi končajo tudi s smrtjo,« razloži direktor DOPPS-a Damijan Denac.

DOPPS opravlja zadnja leta tudi posebno raziskavo. Doslej so opremili 10 mladih belih štorkelj s GSM sledilnimi napravami, s katerimi ugotavljajo, kje se zadržujejo. Ugotovili so, da mlade štorklje do spolne zrelosti kar aktivno migrirajo, ena od njih se je na primer selila iz Sudana v Turčijo in nazaj v Egipt.

Letošnji popis se je končal pred kratkim, rezultati pa bodo znani predvidoma do septembra.

Vir: Radio Murski val

Foto: DOPPS

Članek je objavljen tudi na STA: https://www.sta.si/2927432/storklje-se-sirijo-po-sloveniji-a-izginjajo-iz-prekmurja