Domov

Tednik Porabje izhaja že 30 let

4 marca 2021 Aktualno Novice


Pred 30. leti je v Porabju začel izhajati istoimenski tednik, ki je edini slovenski časopis na Madžarskem, namenjen informiranju porabskih Slovencev v maternem jeziku. Po treh desetletjih ima časopis osveženo podobo, izhaja pa na več straneh.

Tednik Porabje izhaja vsak četrtek na dvanajstih straneh. V časopisu se poslužujejo knjižne slovenščine in porabskega narečja. Ob aktualnih političnih dogajanjih na Madžarskem in v Sloveniji, povezanih z narodnostno politiko, poročajo o vseh dogodkih v Porabju in tudi drugje, kjer v večjem številu živijo porabski Slovenci. Časopis – ob informiranju – odigra pomembno vlogo pri ohranjanju narodnostne identitete ter maternega jezika porabskih Slovencev.

Glavna urednica Marijana Sukič pravi, da je epidemija vplivala na vsebine časopisa, saj so v zadnjem letu morali prilagoditi vsebine: »Poiskati smo morali drugačne vsebine, ki niso vezane na čas in dogodke. Tako smo začeli z objavljanjem poljudnoznanstvenih serij v domačem narečju, med vsebine pa smo dali več pogovorov z znanimi in manj znanimi ljudmi.« Ker časopis tiskajo v Murski Soboti, so imeli lani v spomladanskem valu epidemije tudi nekaj težav z logistiko. »Takrat našli rešitev, da so nam pripeljali časopis iz tiskarne do mejnega prehoda, mi pa smo ga tam prevzeli.«

Časopis je skozi leta dobival tudi nekoliko drugačno vizualno in vsebinsko podobo. Po vsebinski prenovi so dali več pozornosti mladim in uvedli občasno rubriko Mlado Porabje. Časopis se financira iz dveh virov, s pomočjo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter preko natečaja Javnega sklada za narodne in etnične manjšine na Madžarskem. Od leta 2017 izhaja na 12. straneh, zanj pa pišejo tudi novinarji in drugi iz Prekmurja.

Ob 30-letnici izhajanja časopisa, ki je zaradi epidemije niso posebej zaznamovali, imajo po besedah Sukičeve smele načrte. »Nadaljevali bomo z mladinskimi in otroškimi prilogami. Želim si, da bi postali redni spletni časopis. Razmišljamo pa tudi o tem ali ostati dvojezični časopis v smislu, da smo narečno-knjižnoslovenski časopis, ali pa se na nek način posluževati tudi madžarščine, če želimo pritegniti mlade. Na ta način bi jim namreč približali časopis.«

V uredništvu Porabja vsako leto izdajo tudi letopis Porabski koledar in Knjižni dar, ki ju dobijo naročniki v branje ob koncu leta.

VIR: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2874605/tednik-porabje-izhaja-ze-30-let