Domov

Testiranje škropilnic v polnem teku

28 marca 2017 Aktualno Novice


Biotehniška šola Rakičan kot pooblaščena organizacija za pregledovanje naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev izvaja te dni terenske preglede naprav. Vsak uporabnik naprave za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev, torej škropilnic in pršilnikov, je dolžan uporabljati napravo, ki mora ustrezati številnim zakonskim zahtevam. Zahteve veljajo tako za nove naprave, ki jih je treba testirati vsakih 5 let, kot za naprave, ki se uporabljajo že več let – pri teh se testiranje opravlja vsaka 3 leta. S testiranjem preverijo izpravnost škropilne naprave, ali deluje po navodili proizvajalca. 

 

 

Poleg samega pregleda pa sodelavci Biotehniške šole Rakičan, ki opravljajo testiranje škropilnih naprav, uporabnikom tudi svetujejo, kako ravnati z napravo, da bodo imeli čim nižje stroške in bo učinek škropljenja čim višji. Ekipo pa letos na testiranjih spremlja tudi servisna služba, ki lahko manjše napake oziroma nepravilnosti takoj popravi. Če na testiranju ugotovijo večjo napako na škropilnici, jo mora lastnik odpraviti in nato še enkrat pripeljati napravo na testiranje. Brez opravljenega testiranja škropilnice, ki ni tehnično brezhibna, ne smejo uporabljati. Vsako leto ekipa Biotehniške sole Rakičan sicer pregleda med 1000 in 1500 škropilnic, vendar pa njihovo število, podobno kot število kmetij, upada. Tiste škropilnice, ki jih kmetje ne uporabljajo več, morajo odjaviti, če pa škropilnico prodajo, pa morajo z novim lastnikom urediti prepis lastništva.

 

Še jutri bodo opravljali testiranje škropilnih naprav na Cankovi, v četrtek v Večeslavcih, v petek pri Gradu in v soboto v Serdici. Prihodnjo teden bodo po dva dni v Gornjih Slavečih in Šalovcih ter enkrat v Markovcih.