Domov
  • Domov
  • Aktualno
  • Novice
  • Turizem v Pomurju lani namesto rekorda zabeležil več kot 30 odstotni upad

Turizem v Pomurju lani namesto rekorda zabeležil več kot 30 odstotni upad

24 marca 2021 Aktualno Novice


Leto 2020 se je za pomurski turizem začelo zelo vzpodbudno, saj so vsi kazalniki turističnih prihodov nakazovali rekordno leto. Epidemija koronavirusa je vse obrnila na glavo in pustila velike posledice, saj so se vse dejavnosti vezane na turizem praktično čez noč zaprle.

Lansko leto bi moralo za pomurski turizem biti rekordno. Kot pravi predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek, so pričakovali nadaljnjo 10 odstotno rast, potem pa je epidemija vse zaustavila.

V Pomurju so po podatkih Pomurske turistične zveze v letu 2019 zabeležili malce več kot 345.000 prihodov, kar je bilo 10 odstotkov več kot leto prej. V Pomurju so turisti v letu 2019 ustvarili okrog 1.073.000 nočitev,  tako je bil dosežen zadan cilj iz preteklih let, preseči milijon nočitev. Lani pa je turizem v Pomurju utrpel velik upad, saj so zabeležili slabih 218.000 prihodov turistov, kar je 37 odstotkov manj kot leta 2018. Za 32 odstotkov manj je bilo tudi nočitev, saj so jih zabeležili okrog 728.300. Kot pravi Kamenšek, trenutne številke kažejo, da je turizem v Pomurju, glede na število nočitev, padel na nivo iz leta 2013 oziroma 2014. Vsem ponudnikom turističnih storitev tako sedaj predstavlja velik izziv iskanje rešitve, da bi se vrnili na stara pota.

V lanskem letu se je močno spremenilo tudi razmerje med domačimi in tujimi gosti. V prejšnjih letih je bilo v Pomurju okrog 54 odstotkov domačih gostov, ostalo so bili tuji. Lani pa so zabeležili kar 84 odstotkov domačih gostov. Tuji gostje, ki so lani obiskali Pomurje, pa prihajajo iz držav, ki že tradicionalno pogosteje obiskujejo  severovzhodni konec Slovenije in sicer iz sosednje Avstrije, Nemčije in Češke.

Predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek ob tem izpostavlja tudi težak položaj turističnih vodnikov, ki so prav tako čez noč ostali brez dela. Kot pravi se trudijo in iščejo nove rešitve. Kamenšek ob tem dodaja, da bo potrebno turistične produkte in turistična vodenja prilagoditi novim razmeram., se usmeriti v individualne zgodbe in v zgodbe, ki bodo temeljile na aktivnostih na prostem oziroma v naravi.

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2882610/turizem-v-pomurju-lani-zabelezil-vec-kot-30-odstotni-padec?q=turiz