V etru
Tako na to gledam jaz in kako na to gledate vi
Domov

Ukinjeni ukrepi zaradi ptičje gripe

26 aprila 2017 Aktualno Novice


Državno središče za nadzor bolezni je ukinilo vse ukrepe, povezane s pojavi ptičje gripe – aviarne influence v Sloveniji. Kot so pojasnili, se razmere v Sloveniji in tudi drugod po Evropi umirjajo, tako pri perutnini kot pri prostoživečih pticah. Imetnikom perutnine in ptic sicer še vedno svetujejo ukrepe biološke varnosti.

Prisotnost ptičje gripe v Sloveniji so potrdili v začetku januarja, in sicer pri labodu grbcu. Veterinarsko higienska služba nacionalnega veterinarskega inštituta je od 9. januarja do 24. aprila pobrala in odpeljala v analizo 632 živali, šlo je za prostoživeče ptice, ptice v ujetništvu in perutnino. Na prisotnost ptičje gripe so od začetka izbruha do ponedeljka preiskali 553 živali, ptičjo gripo podtipa H5N8 so potrdili pri 170 prostoživečih pticah, podtip H5N5 pa pri treh labodih. Pri perutnini in pticah v ujetništvu ni bilo nobenega potrjenega primera ptičje gripe. Večino pozitivnih živali so našli na dveh lokacijah v občini Lendava, na potoku Ledava in gramoznici Lakoš in na Ptujskem jezeru.

Od takrat se je zmanjšalo tudi število poginulih prostoživečih ptic, saj so jih pobrali le 17. Državno središče za nadzor bolezni je zato ukinilo ukrepe, povezane s ptičjo gripo. Kljub temu pa priporočajo, da imetniki perutnine in ptic še vedno dosledno izvajajo ukrepe biološke varnosti. Mednje sodi zaščita perutnine in ptic v ujetništvu pred stikom s prostoživečimi pticami – na primer z mrežami ali strehami, ali da se vsaj oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito, ki ne omogoča stika prostoživečih ptic s krmo ali vodo, namenjeno perutnini in pticam v ujetništvu. Poleg tega naj rejci omogočijo dostop do vode za tiste vrste perutnine, kjer je to potrebno zaradi dobrobiti živali, vendar pa je treba ob tem preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, pa naj rejci izvajajo tako, da vodo obdelajo s postopki, ki zagotavljajo inaktivacijo virusov aviarne influence, na primer, da jo prekuhajo.