Domov
  • Domov
  • Novice
  • V Apačah obujajo staro vaško igro Pančerltrajbanje

V Apačah obujajo staro vaško igro Pančerltrajbanje

27 februarja 2021 Novice


Občina Apače je do konca leta podaljšala izvajanje projekta »Škatlica, povej!«. Njegov osrednji cilj je ohranjanje nesnovne kulturne dediščine – oživitev in promocija skoraj pozabljene vaške igre »Pančerltrajbanje«. V okviru projekta so že kupili prireditveni oder in pripravili navodila igre z video vsebino ter rekvizite in oblačila. Aktivnosti promocije igre bodo izvajali takoj, ko bodo razmere dopuščale.

Igro so sicer iz roda v rod prenašali krajani Črnc pri Apačah, v projektu pa je opis stare vaške igre in pravila pripravil Rudi Zemljič. Turistično športno društvo Mahovci je pripravilo potrebne rekvizite, pojasnjuje župan občine Apače Andrej Steyer. Dodaja, da so se za projekt ohranjanja kulturne dediščine in njen prenos na mlade odločili, ker ohranjanje starih običajev, iger, šeg in navad, pa tudi ljudske glasbe ohranja identiteto kraja in ljudi ter povečuje njihovo samopodobo.

Igro Pančerltrajbanje bodo nato prihodnja leta s pridobljenimi oblačili in rekviziti prikazovali na dogodkih in medgeneracijskih delavnicah po osnovnih šolah območja LAS Prlekija, ki ga sestavlja osem občin (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej). S tem pričakujejo, da se bo igra ohranjala tudi med prihodnjimi generacijami, s promocijo pa bi postala prepoznavna tudi izven meja občine. Za širitev omenjene kulturne dediščine pa bo poskrbela tudi izdelana promocijska lesena škatlica s pravili in prikazom igre.

V okviru projekta so tudi kupili prireditveni oder, ki je prilagodljiv različnim vrstam in namenom prireditev. Na občini pričakujejo, da bodo z njim za prihodnjih petnajst do dvajset let zagotovili opremo za vse občinske in društvene prireditve, tako na prostem, kot v notranjosti različnih objektov.

V okviru projekta nameravajo pripraviti tudi mednarodno srečanje pihalnih orkestrov, ki naj bi potekalo vsako leto tudi po koncu projekta in postalo tradicionalno.

Projekt Škatlica povej je vreden dobrih 17.000 evrov, zanj pa so prek poziva LAS Prlekija od Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejeli dobrih 10 tisočakov.

VIR: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2872718/v-apacah-obujajo-staro-vasko-igro-pancerltrajbanje