Domov

V Lendavi deluje merilna postaja za spremljanje cvetnega prahu

4 marca 2017 Aktualno Novice


Občina Lendava je z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano podpisala sporazum o izvajanju monitoringa cvetnega prahu v Lendavi. Merilna postaja v Lendavi je prva tovrstna postaja v severovzhodni Sloveniji. Pridobljeni podatki omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku v radiju več kot 30 kilometrov. Monitoring cvetnega prahu izvajajo še v Izoli, Ljubljani in Mariboru.

Direktorica nacionalnega laboratorija Zora Levačič je poudarila, da se monitoring cvetnega prahu v zraku izvaja predvsem z namenom obveščanja javnosti in svetovanja posameznikom ter napovedovanja koncentracije alergenega cvetnega prahu, ki ljudem, ki so občutljivi na cvetni prah, omogoča pravočasno izvajanje zaščite.

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na vstopni strani lendavske občinske spletne strani. V prihodnje bodo napovedi in poročila o obremenjenosti objavljena tudi na spletni strani Zdravstvenega doma Lendava in izobešena na oglasnih deskah Krajevnih skupnosti Občine Lendava.