V etru
Prva jutranja kronika RA Slovenija
Domov
  • Domov
  • Aktualno
  • Novice
  • V Ljutomeru bodo ob kulturnem prazniku podelili Miklošičeve nagrado in priznanja

V Ljutomeru bodo ob kulturnem prazniku podelili Miklošičeve nagrado in priznanja

2 februarja 2017 Aktualno Novice


Članice in člani občinskega sveta v Ljutomeru so na dopisni seji  sprejeli sklep o podelitvi Miklošičevih priznanj in nagrad za letošnje leto. Omenjena priznanja podeljujejo vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku. Za Miklošičevo nagrado so bili predlagani trije kandidati, za priznanja pa štirje. Po izboru pristojne komisije in sklepu občinskega sveta bodo letos podelili eno Miklošičevo nagrado in tri priznanja.

Po sklepu občinskega sveta bo najvišje priznanj, Miklošičevo nagrado prejela Ljerka Zemljič iz Ljutomera, za dolgoletno aktivno delovanje na področju kulturne dejavnosti. Prejemnica nagrade je na osnovni šoli Ivana Cankarja 31 let poučevala slovenščino, srbohrvaščino in telesno vzgojo, vodila je šolsko folklorno skupino, več kot 20 let je urejala šolsko literarno glasilo, bila je predsednica občinske zveze za telesno kulturo, pripravljala je telovadne akademije, ves čas je bila tudi članica strokovnega kolegija Zveze kulturnih društev, marsikateremu upokojencu pa je pomagala, da so našli pogum za objavo literarnih del. Še dane spri 84-tih letih je med najpogostejšimi obiskovalci knjižnice in gledaliških predstav v ljutomerskem domu kulture.

Prejemnica priznanja je Ivica Potočnik iz Ljutomera, ki ga bo prejela za dolgoletno delovanje na področju zborovskega petja. Že več kot 30 let poje v pevskem zboru Društva upokojencev Ljutomer, sodeluje na vseh nastopih, svojim sopranom in vedrim značajem še danes navdušuje pevke v zboru, zaigra tudi na frulico.

Druga prejemnica Miklošičevega priznanja je Nina Sunčič iz Krištancev, priznanje prejme za aktivno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Je študentka fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, bodoča magistra logistike. Že kot otrok je sodelovala v Gledališki skupini Mlodi Prleki in se uvrstila na državno tekmovanje otroških gledaliških skupin. Kot mentorica otroške plesne skupine Sončki je pripravljala koreografije plesov, organizirala Sončkov tabor za otroke, večkrat je bila organizator kulturnih prireditev, pripomogla je tudi k obuditvi Miklavževanja.

Miklošičevo priznanje za leto 2017 bo prejela tudi Olga Majcen z Mote za tvorno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Že v dijaških letih je bila članica takrat Prosvetnega društva, delovala je kot recitatorka in plesalka folklorne sekcije, vodila je recitacijsko skupino, otroško gledališko skupino, pridružila se je odrasli gledališki skupini, v dveh mandatih  je bila predsednica Kulturnega društva Cven. Letos bo izdala svoj pesniški prvenec.

Miklošičeva priznanja in nagrado bodo v Ljutomeru podelili na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, v torek, 7. februarja.