V etru
Nočni glasbeni program
Domov

V Ljutomeru opravili konferenco CoolHeating

26 januarja 2017 Aktualno Novice


V Ljutomeru je bila prva od petih konferenc projekta CoolHeating, ki sta jo pripravili občina Ljutomer in podjetje Skupina Fabrika. Občina Ljutomer je v letu 2016 začela z izvajanjem projekta, ki je osredotočen na tržno uveljavljanje malih modularnih daljinskih sistemov ogrevanja in hlajenja iz obnovljivih virov za lokalne skupnosti. Projekt se izvaja v okviru programa Horizont 2020, vključenih pa je enajst partnerjev iz osmih držav.

Vrednost projekta, ki je usmerjen v podporo pri gradnji malih modularnih sistemov daljinskega ogrevanja in hlajenja v državah jugovzhodne Evrope, je 1,6 milijona evrov.

Na konferenci so sodelovali strokovnjaki iz Avstrije, Danske in Slovenije, ki so tudi na primerih dobrih praks predstavili daljinsko ogrevanje. Torben Jorgensen je spregovoril o daljinskem ogrevanju na Danskem, postopek gradnje daljinskega sistema ogrevanja je predstavil Christian Doczekal iz Avstrije, Andrej Premk iz avstrijskega podjetja za proizvodnjo energije Herz je govoril o pečeh na biomaso in logistiki, s praktičnimi izkušnjami na tem področju ogrevanja pa sta udeležence konference seznanila tudi Christian Engel iz Avstrije in Gele Angel Sunja iz Slovenije.

»Primeri dobrih praks iz tujine so odlično vodilo za nadaljnje izvajanje projekta. Dejstvo je, da se v preteklih dveh letih v Sloveniji na tem področju ni veliko premaknilo, bo pa v prihodnje drugače, saj se končno uveljavljajo konkretne spremembe na osnovi spremenjenega energetskega zakona. Tako se v bližnji prihodnosti pričakujejo razpisi za sofinanciranje izgradnje daljinskih sistemov ogrevanja. Tudi v ljutomerski občini, predvsem na nekaterih območjih podeželja, se bomo tako lahko lotili takšnih projektov,« je dejal Rok Sunko iz Skupine Fabrika, ki bo skupaj s sodelavci maja v Ljutomeru pripravil še delavnico, na kateri bodo predstavljeni postopki pridobivanja investicijskih sredstev za izgradnjo sistemov daljinskega ogrevanja.