V etru
Zimzelenčki
Domov

V Ljutomeru vendarle gledališko-filmska smer umetniške gimnazije

25 januarja 2017 Aktualno Novice


Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dobila soglasje za vpis v novo izobraževalno smer, in sicer umetniška gimnazija, gledališko-filmska smer. Osnovnošolcem bo tako omogočena možnost, da se z novim šolskim letom vpišejo v nov oddelek.

Tradicija in dosedanje delo na gimnaziji sta bila argumenta, ki sta prepričala ministrstvo, sporočajo iz Gimnazije Franca Miklošiča. Ljutomer je mesto prvega slovenskega filmskega zapisa, je Grossmannovo mesto kjer se vsako leto zgodi najodmevnejši filmski festival na Slovenskem, na katerem je tudi dozorela misel o oddelku umetniške gimnazije. Ljutomerska gimnazija je že do sedaj skozi različne projekte, izbirne vsebine in učni program med dijaki spodbujala umetniško ter medijsko ustvarjanje. Tako se pridružuje gimnazijama v Ljubljani in Novi Gorici, ki sta do zdaj edini ponujali tovrstno izobraževanje. Osnovnošolci iz severovzhodne Slovenije so dobili iste možnosti kot vrstniki iz drugih delov države, ponujen jim je nov, inovativen in prilagojen program, ki upošteva potrebe in interese mladih 21. stoletja.

Program umetniške gimnazije ima v primerjavi s programom splošne gimnazije prilagojen predmetnik, ki večino ur namenja jezikoslovju, humanistiki in izbirnim strokovno-teoretičnim predmetom ter praktičnim vsebinam, tudi ta program pa se zaključi s splošno  maturo. Maturantom je na koncu omogočen vpis na katerikoli študijski program, hkrati pa pridobijo veščine, potrebne za opravljanje različnih poklicev prihodnosti.

Gledališko-filmska smer vabi dijake, ki želijo širiti svoje znanje in razvijati sposobnosti v različnih oblikah komunikacije, retoriki, javnem nastopanju in se radi soočajo z raznolikimi verbalnimi situacijami, še sporočajo iz Gimnazije Franca Miklošiča in dodajajo, da bodo novo izobraževalno smer v Ljutomeru predstavili na informativnih dnevih 10. in 11. februarja.