V etru
Druga jutranja kronika
Domov
  • Domov
  • Novice
  • V Moravskih Toplicah so se zbrali pomurski podjetniki

V Moravskih Toplicah so se zbrali pomurski podjetniki

16 februarja 2017 Novice


Pomurska gozdarska zbornica v sodelovanju z Razvojnim centrom Murska Sobota je v okviru Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2017 danes v Moravskih Toplicah pripravila brezplačni strokovni posvet na temo Družinsko podjetništvo v Pomurju in izzivi prenosa na naslednjo generacijo.

Uvodoma sta zbrane pomurske podjetnike pozdravila Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice  in Ida Praček iz javne agencije SPIRIT Slovenija. Sledna je predstavila ukrepe in aktivnosti podpornega okolja za razvoj družinskega podjetništva v Sloveniji. Mojca Emeršič je spregovorila o družinski ustavi in vlogi Ernst & Young pri izzivih družinskih podjetij. Robert Grah je predstavil še ugotovitve analize stanj  družinskega podjetništva v Pomurju. Na podlagi vprašalnika so prišli do ugotovite, da je kar 80%vseh podjetij v regiji družinskih podjetij. Večina teh je še vedno pod vodstvom prve generacije in tako bo ostalo še najmanj 5 let. Z posvetom želijo preprečiti, da bi podjetja po prenosu lastništva na drugo in tretjo generacijo propadla, saj statistika kaže, da do tega pride pri dveh tretjinah vseh družinskih podjetij. Uroš Kavs iz inštituta za družinska podjetja MOST je predstavil 12 korakov za uspešen prenos družinskega podjetja. Iz podjetja PROFIT PLUS prihaja dr. Robert Ličen, ki pravi, da med najpogostejše napake v družinskih podjetjih sodi mešanje družine in nadzorne funkcije ter pričakovanje staršev, da bodo otroci iz danes na jutri prevzeli vodenje podjetja. Odvetnik Slavko Fartelj je  govoril o pravnih in formalnih vidikih prenosa nasledstva. Na davčne in finančne pasti pri poslovanju družinskega podjetja pri prenosu na naslednjo generacijo pa je opozorila samostojna davčna svetovalka Petra Mlakar.

Predstavila so se še uspešna pomurska družinska podjetja – Varis Lendava, Terme Vivat in ROTO. Opisala so svojo dejavnost in izpostavili kako kot družina delujejo znotraj istega podjetja.