Domov

V Murski Soboti zaživela trgovina brez plastične embalaže

27 aprila 2021 Aktualno Novice


V Murski Soboti je vrata odprla prva zero waste trgovina, trajnostno naravnana Naša bauta. Mlada podjetnica Sara Sukič je, kot pravi, kot mlada mamica dveh otrok začela razmišljati o svojih navadah, o tem, kaj daje na krožnik, raziskovala je možnosti bolj zdravega načina življenja, lokalno, kakovostno ponudbo. Željo, da bi tudi v Murski Soboti delovala trajnostno naravnana trgovina, je uresničila z vključitvijo v program Poni – Podjetno nad izzive Pomurje.

Ker možnosti za trajnostni nakup ni bilo, je Sukičeva kupovala po spletu ali v trajnostno naravnanih trgovinah brez embalaže v Mariboru in Ljubljani. V programu Poni je pridobivala znanje in pilila svojo podjetniško idejo. V tem času je spoznala številne lokalne ponudnike, navezovala nove stike, vzpostavila sodelovanje s socialnimi podjetji. S slednjimi so se že med izobraževanjem pogovarjali, da bi razvili skupen prostor, v katerem bi lahko tudi oni prodajali svoje izdelke.

Naša bauta je trgovina z lokalnimi izdelki in pridelki, brez plastične embalaže. Na voljo so živila lokalnih pridelovalcev, velika večina jih je ekoloških, nekaj pa tudi iz konvencionalne pridelave, in izdelki za nego in dom. Okrog 80 odstotkov izdelkov je lokalnih, pomurskih, izdelki, ki jih v Pomurju ni možno dobiti, pa so iz drugih krajev po Sloveniji. Le izdelke za nego telesa bo naročala pri podjetju Tierra Verde, saj so cenovno ugodnejši kot primerljivi slovenski izdelki.

Sistem prodaje je tak, kot je bil nekoč, trgovina ni samopostrežna, ampak kupcem postreže Sukičeva. Nekateri izdelki so sicer že zapakirani v steklenicah ali drugi trajnostni embalaži, moke, žita, testenine, olja in podobne izdelke in pridelke pa bodo stehtali in nato z njimi napolnili posode, ki jih bodo kupci prinesli s seboj.

Kot še dodaja Sara Sukič, so lokalni ponudniki, ki bi želeli prodajati v Naši bauti, vedno dobrodošli, prvi odzivi kupcev pa so tudi pozitivni.

Vir: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2894669/v-murski-soboti-zazivela-prva-trgovina-brez-embalaze