Domov

V Prlekiji kmalu dva Italijana

25 februarja 2021 Aktualno Novice


Mladinski center Prlekije s Spodnjega Kamenščaka je bil uspešen na razpisu Evropske solidarnostne enote in prek Zavoda MOVIT prejel sredstva za projekt Mladi in samooskrba. V okviru projekta bosta 2 prostovoljca iz Italije 6 mesecev preživela v Prlekiji.

Izbrana prostovoljca, ki ju ta čas še iščejo, naj bi v Prlekijo prišla sredi marca, v pol leta pri nas pa bosta sodelovala v aktivnostih, ki temeljijo na samooskrbi in pridelavi lastne hrane.


»Prostovoljec se bo med drugim naučil, kako se pravilno pripravi vrt, kako uspešno vzgajati sadje in zelenjavo, delal bo tudi z živalmi in opravljal vsa ostala dela v Mladinskem centru Prlekije,« pojasnjuje mladinska delavka Katja Marinič.


Izbrana italijanska prostovoljca bosta pod vodstvom mentorja Mladinskega centra spoznavala tudi slovensko kulturo in tradicijo, naučila se bosta pripraviti nekaj tradicionalnih slovenskih jedi, spoznavala bosta tradicionalne slovenske obrti (lončarstvo, kovaštvo, čebelarstvo). Seznanila se bosta tudi z delovanjem drugih mladinskih centrov in nevladnih organizacij pri nas. Učila se bosta slovenskega jezika in pisala lasten blog o svojem prostovoljskem delu v Prlekiji. Sodelovala bosta tudi pri izvajanju brezplačnih delavnic v Mladinskem centru Prlekije na Spodnjem Kamenščaku.

Kot dodaja Mariničeva, je kandidatov več, za Italijane so se odločili tako zaradi geografske, kot tudi kulturne bližine, prejšnji teden so že opravili nekaj spoznavnih intervjujev. Pričakujejo, da bi izbrana prostovoljca prišla v Mladinski center Prlekije sredi marca. Bivala bosta v stanovanju, primernem za dve osebi, ki je v urejeno v sklopu Mladinskega centra.

VIR: Radio Murski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2876760/v-projektu-samooskrbe-v-prlekiji-tudi-prostovoljca-iz-italije