Domov

Varuhinja poslovala na Cankovi

11 januarja 2017 Aktualno Novice


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci včeraj poslovala na Cankovi. S poslovanjem zunaj sedeža se skuša Varuh človekovih pravic približati tistim, ki ga potrebujejo. Enkrat na mesec varuhinja s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice s strani državnih organov, nosilcev javnih pooblastil ter predstavnikov lokalnih skupnosti in jim lahko Varuh pomaga.

 

Na pogovor se je prijavilo 33 ljudi iz različnih pomurskih občin. Po besedah varuhinje so pobudniki izpostavili osebne stiske in težave z medsosedskimi odnosi, opozarjali so, da je po 50 letu težko dobiti službo, pogojev za upokojitev pa še ne izpolnjujejo, težava so tudi nizki prihodki. Problem je tudi zdravstvo in neurejeni odnosi v družini, ki pripeljejo do sodnih sporov. Opozorili so tudi na predolge sodne postopke.

Varuhinja se je ob tej priložnosti srečala tudi z županom občine Cankova Dragom Vogrinčičem in njegovimi sodelavci ter se pogovorila o prizadevanjih občine za spoštovanje pravic občanov. Kot ji je povedal župan Vogrinčič, je stopnja brezposelnosti v občini zaradi bližine Avstrije nekoliko nižja kot drugje po Pomurju. Opozoril pa je na zmanjševanje povprečnine za občine. Glede romskega vprašanja si prizadeva za zagotavljanje vseh pravic, težav z brezdomstvom v občini nimajo, zdravnikov ne primanjkuje, prav tako ni težav na področju šolstva.