Domov

Več milijonov za projekte prekmurskih Madžarov

18 januarja 2017 Aktualno Novice


Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je s strani Madžarske pridobila več milijonov evrov za različne projekte. Največji med njimi je vzpostavitev športne akademije, ki bo zaživela že to leto.

Za športno akademijo so pomurski Madžari od matične domovine dobili nekaj čez 2 milijona evrov. Po pojasnilih predsednika skupnosti Ferenca Horvatha bodo v ta namen v Lendavi zgradili dijaški dom in ostalo potrebno infrastrukturo. Cilj akademije, na kateri bodo vzgajali mlade, ki se zanimajo za nogomet ali odbojko, je, da omogočijo mladim kakovostne treninge in prav tako kakovostno izobrazbo. Pri tem se bodo povezali s tamkajšnjo Dvojezično srednjo šolo. Na ta način, kot je še povedal Horvath, bodo imeli tudi pripadniki skupnosti, ki živijo izven Lendave, možnost, da obiskujejo to šolo. Projektu je naklonjena tudi Občina Lendava, podporo pa so našli tudi na strani Ministrstva za izobraževanje in Nogometni zvezi Slovenije.

 

Sicer pa je madžarska skupnost bila uspešna tudi na drugih področjih. Tako so dobili še dodatnih 1,7 milijona evrov za spodbujanje gospodarstva v regiji in med pripadniki madžarske skupnosti, 330 tisoč evrov jim je Madžarska namenila za dodatne programe v dvojezičnih vrtcih in dodatnih 100 tisoč evrov za podporo verskemu življenju. Letos načrtujejo tudi obnovo hiše Győrgya Dobronokija v Dobrovniku, za kar je tamkajšnja skupnost od matične domovine dobila približno 170 tisoč evrov, približno toliko denarja pa so dobili tudi za obnovo etnografske hiše v Motvarjevcih.