V etru
Druga jutranja kronika
Domov

Vražje ženske Radgone

4 marca 2021 Aktualno Novice


Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona oziroma Kultprotur v petek, 5. marca, ob 18.00 na svoji Facebook strani pripravlja spletni dogodek ob dnevu žena Vražje ženske Radgone. Na sporedu sta performans Ženska in njen položaj ob vokalu šansonjerke Vite Mavrič in odprtje razstave Izbor nagrajenih fotografij Štefi P. Borko.

Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona oziroma Kultprotur ob mednarodnem prazniku žensk letos pripravlja posebno spletno počastitev, v kateri želijo opozoriti, da gre ob praznovanju 8. marca za vse kaj več kot le votlo navado in ritual. Gre namreč za dan, na katerega slavimo že doseženo ekonomsko, politično in družbeno enakopravnost žensk ter njihove dosežke ter tudi za dan, ko opozarjamo, da imamo na tem področju še veliko dela, pravi Marija Šturm Dolinšek iz Kultprotura. Tokratni dogodek so zasnovali in naslovili nekoliko hudomušno – Vražje ženske Radgone. »Večplastnost pomena, ki ga ta naslov nosi, seveda ni naključna. Ženske, ki so skozi zgodovino dvomile o družbenih normah in klicale k njihovemu preseganju, so bile kaj kmalu oklicane za zahtevne, naporne, težke, nadležne, skratka vražje.« V spletnem performansu bodo tako izpostavili zlasti spomin na ženske, ki so v tem prostoru s svojim načinom življenja ali svojim delovanjem pustile poseben pečat. »Tako se bomo v tej predstavitvi sprehodili po časovni aleji od srednjega veka pa vse do 20. stoletja. Nika Škof, ki nas bo vodila na tem sprehodu, nas bo opomnila na pomen tega praznika, na zgodovinska prizadevanja in na boj žensk za njihov enakopravni položaj v družbi, osvetlila bo mejnike v preteklem boju za volilno pravico in enakost in pa v posebnih okoliščinah, kot je ta čas epidemije, in pridejo neenakosti, ki so še prisotne v družbi, do posebnega izraza, so pa tudi gonilo za spreminjanje razmer na boljše.« Za glasbeno podlago bo poskrbela priznana šansonjerka Vita Mavrič, ki izvaja močno in pripovedno bogato glasbo, predstavljene pa bodo zgodbe sedmih vražjih žensk. O tem, kdo so te vražje ženske, ki bodo izpostavljene v tem spletnem performansu, pa Šturm Dolinškova ostaja skrivnostna; razkriva le, da smo »na njihova imena gotovo naleteli že kdaj prej, tokrat pa vstopamo v njihove doma tudi intimne zgodbe«.

Spletni dogodek pripravlja zavod Kultprotur Gornja Radgona, scenografijo je prispevalo Likovno društvo Gornja Radgona, fotografsko razstavo je omogočil radgonski fotoklub Proportio divina, vse skupaj pa je bilo posneto v Mladinskem centru in v Domu kulture Gornja Radgona.

Ob koncu predstavitve bodo povabili še k ogledu samostojne razstave mednarodno uveljavljene in pogosto nagrajene domače fotografinje Štefi Praprotnik Borko, ki bo predstavila izbor nagrajenih fotografij na mednarodnih fotografskih salonih. Razstava bo od petka, 5. marca, in vse do 5. aprila na ogled v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni.

VIR: Radio Muski val

Članek je objavljen tudi na STA:

https://www.sta.si/2874642/kultprotur-v-petek-s-spletnim-dogodkom-ob-dnevu-zena-vrazje-zenske-radgone