V etru
Radijska križanka / Svet na dlani
Domov

Začenja se preventivna akcija ‘Varnostni pas’

4 marca 2019 Aktualno Novice


Javna agencija za varnost prometa danes začenja nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih. Podatki kažejo, da bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar deset življenj. Preventivna akcija bo potekala do 17. marca, poleg aktivnosti javne agencije za varnost prometa pa bodo policisti poostreno preverjali, ali vozniki med vožnjo dosledno uporabljajo varnostni pas oziroma ustrezne zadrževalne sisteme.

Na agenciji so opozorili, da dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Cilj preventivne akcije je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč, pojasnjujejo na agenciji.

Akciji se bodo pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 88 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 13.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V srednjih šolah Šempeter pri Gorici, Ljutomer, Celje in Maribor bodo potekale tudi preventivne delavnice za dijake. V času nacionalne akcije bodo v okviru projekta potekale dodatne aktivnosti s spremljanjem pripetosti otrok in drugih potnikov v osebnih vozilih, za sodelujoče skupine bo v marcu izvedenih preko 50 lutkovnih predstav Pasavček v prometu.